detector.media
06.12.2011 17:39
GfK оприлюднила ціни на дослідження радіослухання
Business Radio Group Євтухова і ще кілька гравців невдоволені і працюватимуть з TNS

Компанія GfK визначилася з цінами на дослідження радіоаудиторії. Про це «Детектор медіа» розповіла Ольга Росманова, директор департаменту з медіадосліджень GfK.

 

Дані про радіослухання по Києву коштуватимуть 80 тис. грн, дані по всій Україні - 120 тис. грн. По великих містах (Львів, Дніпропетровськ, Донецьк, Харків, Одеса) - 40 тис. грн за кожне місто, по інших містах - орієнтовано 20 тис. грн. Усі цифри розраховані на річний контракт.

 

Додатково може бути виставлена оплата програмного забезпечення - орієнтовано 20 тис. грн.

 

Повну ціну дослідження пані Росманова не назвала, пославшись на комерційну таємницю. Як писала ТК, щорічна вартість досліджень TNS Ukraine становила $550-600 тис.

 

Нагадаємо, за результатами конкурсу відкритих пропозицій, проведеного Радіокомітетом, компанія GfK виграла право досліджувати радіоаудиторію на наступні три роки.

 

Головні відмінності порівняно з попередніми дослідженнями, які проводила компанія TNS, - аудиторія радіо як окремого медіа вимірюватиметься по всій Україні, а не лише в Києві, як практикувалося до цього часу. Кількість респондентів буде збільшено удвічі.

 

1 грудня Радіокомітет і компанія GfK публічно представили нову методику вимірювання радіоаудиторії. Представники радіостанцій тоді вислови побоювання, що у зв'язку зі зміною методики вимірювання вартість дослідження може значно зрости.

 

Як прокоментував «Детектор медіа» Роман Андрейко, генеральний директор ТРК «Люкс», вартість досліджень по Києву у GfK навіть трохи нижча, ніж в TNS, а от всеукраїнські дані приблизно удвічі дорожчі. Однак, за його словами, порівнювати ціни на дослідження цих двох компаній не зовсім коректно. «Треба порівнювати, що було і на що ми розраховуємо. Раніше, як відомо, тільки по Києву регулярно дослідження проводилося. На жаль, так і не відбулося вимірювання рейтингів у великих окремих містах, останні дослідження, які відбувалися в мільйонниках, крім нас більше ніхто і не купив, і TNS сказало, що відмовляється від досліджень по великих містах».

 

На питання, наскільки обґрунтованою є ціна компанії GfK, Роман Андрейко затруднився відповісти. Але сказав, що йому подобається, що це буде методика day after recall (DAR): «Це дозволяє достукатися до аудиторії, яка раніше була неопитана, особливо, якщо зважати, що величезна кількість цих дзвінків буде на мобільні телефони. Багато людей, які брали участь в анкетування, просто не пускали на поріг інтерв'юерів, з різних причин, наприклад через безпеку». Тепер, на його думку, коли дзвінок буде поступати на мобільний телефон, аудиторія буде більш рівномірно представлена: «Особливо це стосується аудиторії з більшим доходом, оскільки вони слухають радіо в автомобілі, адже радіо є абсолютно стандартним атрибутом в автомобілі. Є надія, що ця методика дозволить якісніше міряти всю Україну».

 

Роман Андрейко говорить, що і надалі купуватиме дослідження, щоб бути належним чином представленим на ринку.

 

Не купуватиме дослідження GfK Business Radio Group, за словами голови правління Анатолія Євтухова: «Я знаю дві компанії - російський Comcon і TNS, які і на російському ринку себе зарекомендували, і на європейському, всюди. І смисл на сьогодні сіпатися». На його думку, для того, щоб оголосити конкурс і зробити якесь дослідження для ринку, Gfk повинен був провести свій попередній моніторинг, опублікувати його і сказати конкретно, чим він відрізняється від моніторингу TNS: «Моя особиста думка - чистий зговір.  Тобто є 10 радіостанцій, два холдинга, які вирішили потерти один одному руки - "а давайте ми всіх інших змиємо з ринку і нам продадуться, а ми все скупимо і будемо найбільш крутими на цьому ринку, розділимо ринок пополам"».

 

Ціни, оголошені GfK, вищі, ніж були в TNS, за словами пана Євтухова: «У нас виходило на станцію близько 30 тисяч за рік, за рахунок того, що у нас була знижка, можливо, до 35 тисяч, я точно не можу сказати. Були чіткі ціни і коефіцієнти. Дві станції - коефіцієнт 1,2, три станції - 1,4, чотири станції - 1,6, п'ять станцій - 1,8, шість станцій - коефіцієнт 2. Тобто в сукупності, умовно кажучи, може і більше, було, ніж 80 тисяч, але от у нас 6 станцій в холдингу і сума ділилася на шість, і виходило по 30 чи 35 тисяч на кожну», - коментує ТК пан Євтухов.

 

Як говорить Анатолій Євтухов, він і ще певна кількість станцій і надалі мають намір вимірюватися в компанії TNS: «Є ще рекламні агентства. Я думаю, набереться півринку. Чудово, буде два моніторинги... Два радіохолдинги, у яких 10 радіостанцій вирішили перейти на Gfk, а у нас тільки в Києві 30 радіостанцій. Для того, щоб порівняти щось, треба запропонувати якісь дослідження. Поки що Gfk пропонує кота в мішку. Тепер ще й виявляється, що ціна вища, вони ж виграли, нібито запропонувавши кращі умови і дешевші», - говорить Анатолій Євтухов.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY