detector.media
25.11.2011 10:46
Чепак пропонує обмежити пул НТКУ і «Укрінформом». Решта ЗМІ їздитимуть своїм коштом
Видання «День», «Україна молода» і «Дзеркало тижня» жодного разу не просили включити їх до пулу

Обмежити пул лише державними ЗМІ (Перший національний та інформаційна агенція "Укрінформ"), а решті надавати місця в пулі за кошт редакцій хоче прес-секретар президента Дарка Чепак. Про це вона написала у блозі на «Українській правді» у відповідь на статтю Сергія Лещенка «Сім запитань до Дарки Чепак щодо витрат бюджетних коштів».

 

На думку Дарки Чепак, у своїй статті Сергій Лещенко не висвітлив позицію прес-служби глави держави, тим самим порушив журналістські принципи об'єктивності та балансу.

 

Нагадаємо, Дарка вже писала на своїй сторінці у Facebook, що висновки «Української правди» про принципи формування пулу президента, на її думку, однобокі і такі, що «не відображають реальної картини».

 

Прес-секретар Януковича ще раз закликала журналістську спільноту розробити разом нові правила співпраці прес-служби і ЗМІ. Вона зізнається, що її пропозицію про фінансування держаним коштом в президентському пулі тільки державних ЗМІ підтримують не всі. «На жаль, зараз на такий варіант співпраці готові піти лише кілька телеканалів», - зазначає вона.

А у відповідь на сім запитань Сергія Лещенка пані Чепак повідомила, що у червні 2011 року прес-служба сформувала принципи, за якими визначається склад ЗМІ, які висвітлюють закордонні візити глави держави. «Розподіл місць відбувається за квотним принципом та на основі рейтингів ЗМІ. Квоти у складі пулу розподіляються наступним чином: 5 телевізійних каналів, 4 друкованих ЗМІ, 3 інформаційних агентства та 2 інтернет-видання. У складі кожної квоти є постійні місця та одне місце, яке підлягає ротації, що дає можливість залучити до висвітлення візитів ширше коло ЗМІ. Для входження до ротаційної квоти редакція має звернутися у письмовій формі до прес-служби президента. Ці правила є опубліковані на сайті президента у відкритому доступі», - пише прес-секретар президента.

За її словами, для висвітлення закордонних візитів президента журналістам не обов'язково потрапляти до пулу. Представники будь-яких ЗМІ можуть акредитуватися на ці заходи та поїхати за кордон коштом своїх видань. Прес-служба завжди сприяє в акредитації таким журналістам, запевняє пані Чепак.

«Газета "Известия в Украине" та журналіст В'ячеслав Піховшек найчастіше звертаються до прес-служби президента з письмовими запитами. Видання "День", "Україна молода" та "Дзеркало тижня" жодного разу не зверталися до прес-служби із письмовими запитами на включення своїх журналістів до президентського пулу», - повідомила Дарка Чепак.

Вона ще раз нагадала, що кількість місць у пулі є обмеженою і часто визначається відповідно до можливостей приймаючої сторони, а квоти у пулі розподіляються згідно з розміром аудиторії засобу масової інформації та на підставі письмового запиту редакції до прес-служби.

«Детектор медіа»


detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY