detector.media
22.11.2011 15:30
Вищий суд відмовив Андрушку. Журналіст поскаржиться до Європейського

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ залишив у силі рішення попередніх інстанцій і не скасував постанови прокуратури про відмову в порушенні кримінальної справи за фактом перешкоджання законній професійній журналістській діяльності кореспондента СТБ Сергія Андрушка. Про це «Детектор медіа» повідомив сам журналіст.

 

Інцидент, який став підставою для позову, стався в червні 2010 року під час відвідання президентом Віктором Януковичем агровиставки, коли співробітник УДО застосував силу проти Сергія Андрушка.

 

Серій Андрушко просив суд скасувати постанову про відмову в порушенні кримінальної справи за фактом вчинення злочину, передбаченою статтею 171 Кримінального кодексу України, яку 1 липня 2010 року видав помічник прокурора Голосіївського району С. Лисенко. І просив повернути матеріали справи для проведення додаткової перевірки.

 

Однак Голосіївський суд 17 грудня 2010 року відмовив журналістові, а згодом 8 лютого це рішення залишив у силі Апеляційний суд.

 

«Прокуратура відмовила мені у порушенні кримінальної справи, оскільки вважала що я повинен мати перепустку, щоб знімати президента України. Але ніякої перепустки мати не потрібно, щоб знімати президента. Акредитація у мене була, і копія таких документів досі зберігається у мене. Я оскаржив це рішення, але ніякого результату немає», - розповів «Детектор медіа» пан Андрушко.

 

Тепер журналіст планує подавати скаргу до Європейського суду з прав людини. На сьогодні відповідні документи готує адвокат Сергія Андрушка Олександр Заруцький.

 

При цьому журналіст закликає колег також намагатися відстоювати свої права у судах: «На жаль, на сьогодні в українських судах немає ніякого результату. Але ці справи сприяють тому, що, приміром, на засідання приходять охоронці президента. І для них, тих людей, які готові застосовувати силу проти журналістів, це має бути сигналом. Якщо проти журналістів хтось застосовує силу, вони мають реєструвати ці випадки у міліції чи прокуратурі, а потім позиватись. Можливо, лише так можна змінити ситуацію в Україні».

 

Нагадаємо, окрім цієї справи Сергій Андрушко позивається до охоронця Управління державної охорони, який застосував до нього силу. 4 квітня Адміністративний суд також відмовив журналістові в задоволені позову. Однак пан Андрушко оскаржив це рішення в апеляційній інстанції.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY