detector.media
13.11.2011 15:21
У Білорусі заборонили несанкціоновані флешмоби
У Білорусі свободу мирних зібрань регулюватимуть нові правила. Президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав закони про внесення поправок до законодавства про масові заходи і до законів, що зачіпають діяльність політичних партії і громадських організацій, повідомляє «Інтерфакс-Україна». 

За цією інформацією, проведення акцій, зокрема флешмобів, потребуватиме дозволу місцевої влади.

У ході розгляду документа в парламенті голова Ради Республіки (верхньої палати) Анатолій Рубінов назвав цей закон своєчасним: «Це своєчасний закон. Світом йде хвиля протестів. Влада цих країн змушена стріляти гумовими кулями, використовувати водомети, бити кийками. Чому? Бо не вжили заходів, не встановили порядок, як проводити масові заходи», - сказав він.

За словами голови МВС Анатолія Кулешова,  при розробці законопроекту вивчалося аналогічне міжнародне законодавство. «Білоруський закон найбільш демократичний у порівнянні з тими, що діють у розвинених демократичних країнах», - сказав він.

З таким твердженням не погоджуються білоруські правозахисники. Вони заявляють, що поправки до закону «Про масові заходим порушують права громадян на мирні зібрання, гарантовані як Конституцією Білорусії, так і базовими нормами міжнародного права, вводять адміністративну відповідальність громадян за невинні дії і бездіяльність.

Крім того, набирають чинності поправки до законодавства, що регулює суспільно-політичну діяльність і передбачає кримінальне покарання за отримання закордонного фінансування для недержавних організацій в порушення законодавства Білорусі. Місцевим громадським організаціям забороняють зберігати кошти, дорогоцінні метали та інші цінності в банках та небанківських кредитно-фінансових організаціях, що знаходяться на території іноземних держав.

У ЄС та ОБСЄ закликали білоруську владу не підписувати ці закони, позаяк вони ще більше обмежать фундаментальні права на свободу зборів і асоціацій в Білорусії.

Нагадамо, у Білорусі набули популярності мовчазні акції протесту, організовані через соціальні мережі. Їх учасники виходили на площі і мовчки аплодували.
 
«Детектор медіа» 
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY