detector.media
10.11.2011 17:29
НАМ: новий закон не скасовує квоти на українську музику

Виконавчий директор Незалежної асоціації телерадіомовників Катерина М'ясникова вважає, що закон про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення», який зменшує обов'язкову частку національного аудіовізуального продукту до 25%, не скасовує квоти на українську музику в ефірі. Таку думку вона висловила на прес-конференції «25% квоти для українських виконавців: багато чи мало?», повідомляє прес-служба НАМ.

 

На її думку, частка українських музичних творів враховується в частці національного аудіовізуального продукту, яка становитиме 25%.

 

Експерт зауважила, що відповідно до чинного Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (абзаци 3 та 26 частини першої статті 1) до поняття «національний аудіовізуальний продукт» включаються вироблені фізичними або юридичними особами аудіовізуальні твори, під якими для цілей Закону України «Про телебачення і радіомовлення» розуміють в тому числі і музичні твори. Підтвердженням цього є те, що при наданні визначення цьому терміну законодавець виокремив в залежності від того, якими саме засобами реалізовано певний творчий задум зображувальними чи звуковими, твори, які відносяться до теле- або радіопродукту і, відповідно, які є складовими частинами радіо або телепрограм.

 

Таким чином, прийнята нова редакція частини першої статті 9 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», яка закріплює обов'язкові 25% національного аудіовізуального продукту у загальному обсязі мовлення кожної телерадіоорганізації, передбачає у цій квоті і згадані музичні твори українських авторів чи виконавців.

 

Також, на думку Катерини М'ясникової закон не послаблює захист інтересів національного телерадіовиробництва, оскільки законодавцем було залишено в чинній редакції положення абзацу другого частини четвертої статті 28 Закону України «Про телебачення і радімовлення», де закріплено вимогу для телерадіоорганізацій у проміжках часу між 7.00 та 23.00 мати програми європейського виробництва не менше 80 відсотків, у тому числі не менше 50 відсотків - програм українського виробництва.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 3 листопада Верховна Рада ухвалила закон, що вносить до закону «Про телебачення і радіомовлення» такі зміни:

 

1) частину першу статті 9 викласти в такій редакції:

«1. У загальному обсязі мовлення кожної телерадіоорганізації не менше 25 відсотків має становити національний аудіовізуальний продукт» (було: «1. У загальному обсязі мовлення кожної телерадіоорганізації не менше 50 відсотків має становити національний аудіовізуальний продукт або музичні твори українських авторів чи виконавців»);

 

2) абзац третій частини четвертої статті 28 виключити (виключається така норма: «у радіопрограмах музичні твори українських авторів і виконавців повинні становити не менше 50 відсотків загального щотижневого обсягу мовлення»).

 

Таким чином, парламент скасував квоти на українську музику в ефірі та удвічі зменшив - на національний аудіовізуальний продукт.

 

В Адміністрації президента пообіцяли уважно розглянути цей закон перед підписанням.

 

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин відклав підписання закону про квоти до усунення неузгодженостей в тексті документу.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY