detector.media
28.10.2011 13:04
Генконсул РФ образився на статтю в кримській газеті і вимагає вибачень

Генконсул Російської Федерації в Сімферополі Володимир Андрєєв вимагає вибачень від головного редактора «Крымских известий» - газети Верховної ради Криму - Ірини Іванченко за зміст статті Закіра Закірова «Второе пришествие» від 21 жовтня. Відповідний лист генконсула був опублікований 27 жовтня на офіційному сайті, пише «Коммерсантъ».

 

У матеріалі «Крымских известий» журналіст порівнює російського прем'єр-міністра Володимира Путіна з генсеком СРСР Леонідом Брежнєвим і нагадує про те, що «європейська преса назвала його плани (Володимира Путіна .- ТК) спробою відтворити Російську імперію на "кістках СРСР"».

 

На думку дипломата, у статті Росія подається як «кланово-корпоративна держава», якій загрожує «застій» і перспектива опинитися в низці «авторитарних режимів». «Це навіть не стаття, а якась компіляція домислів, дурниць. Дурниця, в тому числі і ця, в сучасних умовах має право на публікацію, і це право "ерундовые" журналісти реалізують скрізь. І з надлишком - в жовтій пресі», - говориться в листі.

 

У «Крымских известиях» «Коммерсанту» сказали, що вибачень за матеріал не буде. «Вибачень не буде! За що вибачатися? Я зателефонувала консулу і пояснила - це ваше право не погоджуватися, а в журналіста є право висловлювати свою точку зору. Ніякого конфлікту немає!» - сказала Ірина Іванченко.

 

Голова постійної комісії Верховної ради Криму з нормотворчої діяльності, організації роботи та зв'язків з громадськістю Юхим Фікс (фракція «Регіони Криму») заявив, що ситуація між генконсулом і журналістом з'ясована: «Генеральний консул Росії в Сімферополі має право на власну думку, а журналістам іноді потрібно бути дуже точними у висловах і толерантними в судженнях».

 

Тим часом пан Андрєєв стверджує, що ніякої реакції на його лист не надійшло. «Зі мною ніхто не говорив, і я чекаю вибачень за цю статтю, яка не повинна була з'являтися в парламентській газеті», - заявив російський дипломат.

 

У свою чергу глава парламентського комітету у закордонних справах Олег Білорус вважає, що Володимир Андрєєв «вийшов за рамки»: «Генеральний консул міг звернутися до редакції газети з листом особисто. Але публікувати на сайті - це як мінімум невідповідність дипломатичної етики. Дипломат не має права на такі висловлювання в країні перебування».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY