detector.media
22.10.2011 15:29
Міжнародний інститут преси закликає українську владу розслідувати замах на миколаївського журналіста

Справа журналіста миколаївської газети «Наше місто» Олександра Влащенка, який став жертвою нападу і перебуває у важкому стіні в лікарні, набуває міжнародного резонансу. Слідом за «Репортерами без кордонів» віденський Міжнародний інститут преси (IPI) звернувся із закликом до української влади з'ясувати обставини злочину і притягти винних до відповідальності. Про це йдеться в заяві IPI від 21 жовтня.

 

На думку менеджера зі свободи преси та комунікацій IPI Ентоні Міллза, «цей випадок  висвітлює небезпеку, з якою продовжують зіштовхуватися журналісти в Україні». «Ми закликаємо міністерство внутрішніх справ швидко провести повне та прозоре розслідування цього злочину і посадити винуватців на лаву підсудних», - сказав він.

 

Міжнародний інститут преси характеризує замах на Олександра Влащенка як «останній в низці подій,  які негативно впливають на свободу слова в державі колишнього радянського блоку».

 

Як писала «Детектор медіа», на Олександра Влащенка напали, коли він повертався додому з роботи, у ніч із 16 на 17 жовтня. Невідомі вистрілили йому в голову, і забрали обидва його мобільні телефони і фотоапарат. Міліція порушила кримінальну справу за фактом розбою та замаху на умисне вбивство журналіста.

 

IPI також нагадує про нещодавнє схвалення  Верховною Радою в першому читанні нової редакції  закону «Про захист суспільної моралі», що «може призвести до скасування ліцензій на мовлення», «до посилення тиску на незалежні медіа» і водночас становить загрозу для електронних видань. IPI привертає увагу і до відмови парламенту ухвалити зміни до закону «Про судовий збір», що відкриває дорогу до мільйонних позовів проти ЗМІ.

 

Нагадаємо, що в результаті здійсненої до Києва місії Міжнародний інститут преси спільно з Медіа-організацією Південної та Східної Європи оприлюднили цього року доповідь про стан свободи преси в Україні. У ній  відзначається різке погіршення у цій сфері з приходом до влади Януковича.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY