detector.media
05.10.2011 18:09
Азаров: Я скажу Бенкендорфу, що я за те, щоб виступала опозиція
Прем'єр-міністр вважає, що державне телебачення не повинно створювати відчуття невпевненості в країні

Прем'єр-міністр України Микола Азаров скаже генеральному директору Першого національного телеканалу Єгору Бенкендорфу, що він не проти, аби на каналі виступала опозиція. Про це він розповів під час неформальної зустрічі з блогерами 4 жовтня, повідомляє «Українська правда».

 

Відкидаючи закиди Вахтанга Кіпіані про те, що на державному телебаченні немає опозиції і експертів (згідно з моніторингом, майже 80% синхронів належить представникам влади), Микола Азаров відповів: «...по УТ-1... я, чесно кажучи, його рідко дивлюся, але я скажу Бенкендорфу, щоб дійсно - я за те, щоб виступала опозиція. Але до опозиції у мене буде прохання - щоб говорила правду. І я готовий!».

 

Як вважають блогери, проблема Першого національного полягає в тому, що він не розмовляє з людьми і не представляє другу точку зору. І загалом це свідчить про низький рівень комунікації.

 

Прем'єр-міністр проти того, щоб телебачення показувало погані новини, бо це впливає на стабільність курсу гривні і загалом на стабільність у країні.

 

На думку Азарова, телебачення не повинно створювати відчуття невпевненості в країні. «Я розумію закони телебачення. Розумію, що для того, щоб канал був популярний, рейтинговий, треба, щоб глядачі були весь час у напрузі. Але ось з точки зору суспільства і держави - це абсолютно не потрібно. Не потрібно! Давайте ви краще сваріть Азарова  з ранку до пізнього вечора. Наводьте усілякі приклади негативні по уряду - народ звикне і не звертатиме уваги взагалі. І це буде позитивом. Але створювати відчуття невпевненості в країні, що все погано - цього неможна допустити», - зазначив прем'єр-міністр.

 

Нагадаємо, засновники телеканалу (відповідно до закону «Про телебачення і радіомовлення») не мають права втручатися в редакційну політику. Вони можуть затверджувати бюджет і призначати керівника.

 

«Детектор медіа» поцікавилася у першого заступника голови парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації Олени Бондаренко, чи не означають висловлювання Азарова того, що він керує каналом у ручному режимі. Пані Бондаренко зазначила, що у цьому випадку прем'єр-міністр став заручником ситуації. «Це як у випадку з Рінатом Кузьміним, який зіграв на роялі "Місячну сонату", і тут його Табачник спровокував, сказавши, що там соната, ти нам "Мурку" зіграй. Він зіграв, і всі телеканали показали, як він грає "Мурку". З Азаровим вийшло те саме. Він піддався на провокацію і сказав: добре, я подзвоню Бенкендорфу. Я знаю, що з Бенкендорфом вони ні разу не зустрічалися, тільки під час призначення», - зауважила Олена Бондаренко. За її словами, якби канал керувався в ручному режимі, то там би точно не було опозиції ні в «Точці зору», ні в інших програмах.

 

Генеральний директор НТКУ Єгор Бенкендорф у коментарі «Детектор медіа» відкинув звинувачення в тому, що канал не надає висловитися опозиції. «Навіть зараз - коли я пишу вам цю відповідь - в ефірі Першого національного триває трансляція парламентських слухань "Про реформування системи органів Міністерства внутрішніх справ України", під час яких виступають представники як провладних, так і опозиційних політичних сил. Крім того, наявність у новинах Першого лише за два останні дні таких тем, як оборудки зі столичною нерухомістю, незаконне стягнення коштів з відвідувачів лікарень, масове забирання депозитів з вітчизняних банків, справа проти депутата Сумської облради, якого звинувачують у побитті дитини, акція протесту чорнобильців і афганців, найгірше здоров'я українських підлітків серед ровесників з 40 країн, перебіг поточних судових справ теж важко назвати униканням з боку НТКУ конфліктних або негативних по відношенню до влади тем», - написав Єгор Бенкендорф.

 

Водночас генеральний директор не прокоментував, чи справді Микола Азаров диктує каналу, що показувати, а що ні.

 

«Детектор медіа» підкреслює, що трансляція парламентських слухань не є новинною програмою власного виробництва, які є предметом моніторингу.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY