detector.media
17.09.2011 20:49
Правозахисники: Справа АТН - брутальне порушення права на свободу вираження поглядів

Українська Гельсинська спілка з прав людини і Харківська правозахисна група вважають, що позбавлення трьох харківських телекомпаній (АТН, «Фора» і «А/ТВК») технічної можливості здійснювати мовлення - це «брутальне порушення фундаментального права на свободу вираження поглядів, що закріплене статтею 34 Конституції України та статтею 10 Європейської конвенції захисту прав людини та основоположних свобод». Про це йдеться у їхній спільній заяві.

 

Різні офіційні причини для відключення каналів, а саме «відсутність санітарного паспорту» в АТН, нібито «систематична несплата послуг» провайдера у випадку з ТРК «Фора» і нібито відсутність договірних зобов'язань щодо трансляції у випадку ТРК «А/ТВК» є не чим іншим, як засобами політичного тиску, впенені правозахисники.

 

«Приводи для відключення телекомпаній є незаконними, адже відповідно до ч.1 ст. 64 Конституції України обмеження прав може здійснюватися лише у випадках, передбачених Конституцією України. Також відповідно до ст. 92 Конституції обмеження прав може регулюватися лише законами й не може бути обмежень на підставі підзаконних нормативно-правових актів. Крім того, незаконність цих акцій підтверджується рішеннями Європейського Суду з прав людини, які є джерелом права в національній правовій системі відповідно до ч. 1 ст. 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини». Зокрема, у рішенні в справі «Аутронік АГ проти Швейцарії» Суд відзначив, що «ст.10 ЄКПЛ застосовується до „будь-якої", будь то фізичної чи юридичної, особи, і стосується не тільки змісту інформації, але також і засобів передачі чи отримання, виходячи з того, що будь-яке обмеження, що накладене на засоби, порушує право на отримання і поширення інформації». Це означає, в свою чергу, що порушення права на вільне поширення інформації може відбуватися не лише шляхом цензурування змісту інформації, що передається, але й шляхом встановлення технічних обмежень щодо передачі інформації», - зауважують юристи.

 

УГСПЛ та ХПГ вимагають негайно відновити мовлення телекомпаній АТН, «Фора» та «А/ТВК», а потім вирішувати усі спірні питання.

 

Нагадаємо, харківський телеканал АТН («Агентство Телевидения Новости») звинувачує міського голову Геннадія Кернеса у «безпрецедентному тиску» та підозрює його у зловживанні службовим становищем, яке призвело до позбавлення каналу можливості виходити в ефір.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY