detector.media
Інна Долженкова
для «Детектор медіа»
05.09.2011 13:00
«Зважені та щасливі»: піти, щоб повернутися?
«Зважені та щасливі»: піти, щоб повернутися?
У прем’єрному випуску нового проекту СТБ вийшло майже за Біблією: «І останні стануть першими, а перші останніми»

Першого вересня на СТБ, в межах оголошеної на каналі революції та загальної мобілізації відбулася прем'єра реаліті-шоу «Зважені та щасливі». Як уже повідомлялося, це українська адаптація американського формату The biggest loser. Суть його в тому, що впродовж п'яти місяців два десятки дуже гладких учасників намагаються схуднути так, щоб отримати грошовий приз. У нашому випадку це 250 тисяч гривень. Порівняно з шоу «Х-фактор», де ціна питання два мільйони, та «Україна має талант» із головним призом у мільйон гривень, стимул, може, й не дуже вражає. Та ще й враховуючи, яких нелюдських зусиль треба докласти навіть для того, щоб тебе не вигнали після першого ж тижня тренувань і дієти!

 

Проте 20 щасливчиків, яких обрали з понад 10 тисяч охочих схуднути коштом одного з провідних телеканалів країни, вочевидь прийшли сюди не так по гроші, як по красу й здоров'я.

 

Кому це вдасться найкраще, побачимо десь ближче до Нового року. А тим часом щочетверга глядачі спостерігатимуть, як учасники боротимуться із зайвою вагою і... між собою. Бо «Зважені та щасливі» - це гра на вибування. Вибувають гравці тієї команди, яка у відсотковому співвідношенні скинула за тиждень менше кілограмів, ніж суперники. Як показало перше ж голосування, з трьох учасників більшістю голосів обирають не найслабшого, а найуспішнішого. І це, як на мене, добре продуманий форматний хід, адже він дає змогу показати глядачеві весь спектр емоцій та пристрастей, як добрих, так і злих, у людській мікроспільноті, хай і тимчасовій. Саме тому учасників добирали так, щоб вони представляли найрізноманітніші страти суспільства, а не просто були гладкими. У командах, які назвали просто «Синіми» та «Червоними», зібрали дуже різних людей, як за соціальним статусом, так і за мотиваціями. Тут є одружені й самотні, мати-одиначка і колись успішний хокеїст, фіналістка шоу першого сезону «Україна має талант» і маркетолог... Мотивації до схуднення, щоправда, не надто різняться - зазвичай це бажання жити так, як «усі нормальні люди», тобто носити красивий одяг, знайти свою половинку, повернутися в професію тощо.

 

Коли почали показувати учасників із надмірною вагою (мінімальна - центнер!), виявилося, що досі я трохи неправильно розуміла поняття зайвої ваги. Бо два-три зайві кілограми - це, як і для кожної нормальної жінки, для мене вже трагедія. Але коли йдеться про зайві 30-40, а то й 80 кілограмів, це вже «за межею добра і зла». :) Таких товстунів на вулицях якщо й зустрічаєш, то вкрай рідко. І намагаєшся якомога швидше прошмигнути повз. Наче оминаєш каліку-старця. Але останньому хоч кидаєш якусь копійчину про людське око й заради заспокоєння власного сумління, а що можна зробити для людини, яка не те що ходить, дихає заледве? Хіба що, опустивши очі, вдати, що не помічаєш...

 

А тут на екрані таких - цілих 20! Шок, інакше не скажеш. По-перше, тому, що ці люди такі величезні, а по-друге - через те, що вони наважилися показати цілій країні свої далеко не досконалі тілеса. Та ще й не прикриті балахонистим одягом, як вони зазвичай роблять у повсякденному житті, а в обтислих спортивних трико, в яких учасників зважували на старті проекту.

 

Реаліті-шоу на нашому (і не лише) телебаченні розплодилося стільки, що нікого вже не дивує навіть секс у прямому ефірі. Але одна річ, коли в телевізор пнуться німфетки й метросексуали, які прагнуть зробити кар'єру на красивій зовнішності. І зовсім інша - ті, для кого життя під прицілом телекамер - остання надія зробити своє майбутнє існування у світі, який відторгає лузерів, більш-менш стерпним. Це так по-людськи, і водночас - якої нелюдської сили волі це вимагає.

 

Кожного учасника, як і годиться, представили в короткому ролику. В усіх, як писав поет, «своя доля». А от шляхи на коротку історичну мить зійшлися в шоу «Зважені та щасливі». До омріяної мети дві команди попрямували під орудою двох фітнес-тренерів - Ігоря Обуховського та Аніти Луценко. Тих, від кого залежить половина успіху учасників, підібрали за принципом єдності протилежностей. Це відомий прийом «доброго» і «злого» слідчого. Аніта, яка взяла на себе турботу про «Червоних», демонструвала в тренуваннях жорсткість і натиск, або, як вона сама назвала свій метод, «жесть». На противагу колезі Ігор випромінював суцільну доброзичливість і почав заняття з... гри в «Крокодила» - «Синім» пропонувалося зобразити тварину, з якою вони б змогли себе ототожнити. Забігаючи наперед, скажу, що такий підхід перевершив усі сподівання, бо команда «Синіх» зрештою перемогла.

 

Окремо треба сказати про ведучу проекту Любаву Грешнову. Якщо ім'я цієї білявки - псевдо, то надзвичайно вдале. Якщо ж воно справжнє, то більшої відповідності імені, зовнішності і доброзичливості ще пошукати! Якщо тренери в силу професійних особливостей і завдань на проекті змушені застосовувати батіг і пряник, то Любава Грешнова просто втілює теплоту й турботливість. М'які інтонації, причому без тіні акторства, теплота в кожному слові й кожному жесті - все це покликано допомогти гравцям пережити неприємні моменти і, навпаки, відчути небувале піднесення від кожної маленької перемоги.

 

Я не дуже зрозуміла мету першого конкурсу, під час якого наших товстунів примусили тягти 15-тонні фури з логотипом проекту. Мабуть, такий старт потрібен, аби одразу визначити роль кожного гравця в команді і дати як стимул певну фору переможцям. Але старалися всі так, наче їх запросили не в шоу для схуднення, а в «Богатирські ігри»! Зусилля й емоції, принаймні, цілком можна порівняти. Було того дня й випробування, яке багатьом учасникам коштувало не однієї спаленої в боротьбі з власними нервами калорії. Їх привели в залу, де стояв стіл із неймовірно апетитними стравами, і поставили перед страшним вибором - з'їсти всі ті копченості з сардельками чи викинути на смітник. Не кліпнувши оком, усі учасники прийняли одностайне рішення - шкідливі делікатеси викинути!

 

Втім, найцікавіший і найочікуваніший момент - це, безперечно, голосування в команді тих, хто програв. У «Червоних», які попервах лідирували на зважуванні, кандидатів на виліт було троє - дві жінки, які втратили за тиждень лише по кілограму, і чоловік, котрий з доброго дива... набрав цілий кілограм. Під час прийняття рішення ми побачили цілий шквал емоцій - від співчуття до зловтіхи. Зрештою з шоу викинули Наталю Загородню.

 

Але на тому все не скінчилося. Бо після «реаліті» почалося ток-шоу, яке запросили вести російську актрису Наталю Бочкарьову, відому більше як Даша Букіна з серіалу «Щасливі разом», а також фіналістку проекту СТБ «Танці з зірками». В якості головної героїні на сцену запросили «вигнанницю» Наталю Загородню. За п'ять місяців ця жінка, якій організатори шоу дали можливість ходити на заняття до одного з найкращих спортзалів та консультуватися з дієтологом проекту, скинула цілих 29 кілограмів!

Коли показали, що про неї говорили колишні товаришки по команді, і сама Наталя, і ведуча, і запрошена зірка Лариса Доліна виявилися глибоко шокованими. Бо ж головною причиною, через яку жінку погнали з команди, виявилася її «неправильна мотивація». «Подруги» по команді казали, що не можна йти на такий проект, мріючи лише надягти красиву сукню. І взагалі, нічого їй тут робити, вона й так красива та успішна, хіба що хай скине зо два кілограми, але ж це й удома зробити можна. Одне слово, дійшли висновку присутні в студії ток-шоу, це була банальна жіноча заздрість! А Наталя привселюдно пообіцяла до Нового року скинути ще 15 кілограмів. На що Лариса Доліна зауважила, що це цілком реальна цифра, коли в людини є мета. Головне, продовжила зірка, щоб ця мета весь час була в голові.

 

Одне слово, вийшло майже за Біблією: «І останні стануть першими, а перші останніми». Як на мене, саме цей хід став головною родзинкою шоу «Зважені та щасливі». А ще добре те, що по телевізору показують усічену версію реаліті. Тобто, на відміну від усіляких «Домів» та «Фабрик», глядач не бачить учасників у душі чи під час відходу до сну. Бо такий «реалізьм» витримали б хіба що збоченці.

 

Ілюстрація -  blogs.ipm.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY