detector.media
Наталія Данькова
18.07.2011 12:10
Тетяна Гнєдаш: «Сьогодні я вже уявляю, який серіал ітиме в ефірі в березні 2013 року»
Тетяна Гнєдаш: «Сьогодні я вже уявляю, який серіал ітиме в ефірі в березні 2013 року»
Головний продюсер телеканалу «Україна» – про найближчі плани щодо серіального виробництва

У новому сезоні телеканал «Україна», натхненний успіхом «Марусі», продовжить займатися розробкою та виробництвом серіалів у різних жанрах. Зокрема, йдеться про теленовели, телемувіки, сімейну сагу і ситком.

 

Детальніше про найближчі плани групи щодо серіального виробництва у бліц-інтерв'ю ТК розказала головний продюсер ТРК «Україна» Тетяна Гнєдаш.

 

- Телеканал «Україна» вже заявляв про запуск продовження теленовели «Маруся». Це буде останнє продовження чи ви й надалі розвиватимете цей проект?

- Третій сезон має назву «Маруся. Випробування». У фіналі глядачі побачать сім весіль і абсолютний хепіенд. Тож поки що продовження історії ми не плануємо.

 

- Чи бачите ви перспективу розвитку теленовел? Чи «Україна» все-таки робитиме ставку на праймовий продукт в інших жанрах?

- Перспектива розвитку теленовел є, вона дуже чітка, всеосяжна і непереможна. Питання лише в тому, що з плином часу формат теленовели вимагає змін. І ми працюємо над цим: якість історії, динаміка розповіді, персонажі, новий індустріальний підхід до планування виробничого процесу, політика подальшого просування готового продукту тощо.

 

- Але нині теленовели в пік-праймі на українських каналах майже не виходять.

- Це такий період, експерименти, мода на «вегетаріанський продукт». Нічого, поекспериментують, трошки схуднуть і повернуться до нормального споживання м'яса і риби. Серіали - це те, чого глядачі завжди вимагатимуть, на що завжди чекатимуть. «Маруся» вийшла у пік-праймі і здобула переконливий результат.

 

- Чи задоволені ви прем'єрою серіалу «Амедіа» «Чоловік у мені», який із червня виходить у слоті «Марусі» (його показники нижчі, ніж у «Марусі», однак це не типовий для каналу продукт, він розрахований на молодшу аудиторію)?

- Звісно, ми б воліли бачити вищі показники. Проте ще є час. Почекаємо.

 

- Раніше ви згадували, що розробляєте дві історії - «Нахалка» та «Подробности письмом». Що це за проекти і на якому етапі їх виробництво?

- Короткі серіали й телемувіки наразі на різній стадії сценарного виробництва. Поки що все йде так, як було заплановано.

 

- Які ще плани щодо виробництва серіалів у групи «Україна» на цей рік? Над сценаріями яких проектів ви працюєте?

- Чудове запитання. Щойно я повернулася з Москви. Там триває знімальний період нового серіалу каналу «Україна» - «Катрусина Любов». Режисер-постановник Дмитро Гольдман - відома і видатна фігура російськомовного серіального руху. Коли до його рук потрапив сценарій, він швидко прилетів до Києва. Ми поспілкувалися і зрозуміли, що на нас чекає захоплива подорож, бо немає нічого цікавішого за створення нового світу. Ми вирішили «вжарити рок-н-рол у цій хаті», а якщо серйозно: неймовірна історія, кастинг, режисерська розробка, склад знімальної групи - ми маємо всі складові для успіху. Прем'єра взимку. Нині також на завершальній стадії написання сценарію серіалу «Джамайка»: чотири жінки й один чоловік, кому він дістанеться? Я знаю, кому, але не скажу. В проекті ще низка цікавих ідей.

 

- Після невдалих спроб виробництва ситкому («Непрухи», «Попелюшка з причепом») чи залишились у вас плани створити проект у цьому жанрі? Чому, на вашу думку, пілотні сезони цих ситкомів були невдалими? І що потрібно «Україні» для створення успішного ситкому?

- Ситком - дуже специфічний, особливо складний жанр. Що з цим робити? Просто прийняти цей факт і не здаватися. Ми не припиняємо руху в цьому напрямку. В новому сезоні на каналі планується прем'єра нового проекту в цьому жанрі. Коли побачимо змонтований матеріал, повідомимо докладніше.

 

- На якому етапі виробництво саги «Москалі»? Чи завершився тендер на підрядника і чи відомо вже, хто зніматиме цей серіал? Чи відомий уже режисер? Раніше ви повідомляли про переговори щодо спільного виробництва з західними студіями. Чим завершилися ці переговори? Коли ви плануєте розпочати зйомку проекту? Чи буде у вас російський партнер?

- Тендер триває. Переговори не припиняються. Режисери «рвуться в бій». Але потрібен час, ретельна підготовка і значний бюджет для реалізації такого масштабного проекту. Тож зараз я можу сказати лише одне: «Москалі» будуть.

 

- Чому ТРК «Україна» у виробництві серіалів співпрацює саме з продакшном RUmedia?

- У затверджених планах каналу «Україна» лише довгих серіалів - шість назв. «Ру-медіа» виробляє для нас два. Чому? Тому що вони поки що запропонували нам краще співвідношення у питанні «ціна - якість» Що буде далі - побачимо.

 

- Які продакшни зазвичай беруть участь в оголошених «Україною» тендерах?

- Всі, які мають досвід у виробництві серіальних форматів.

 

- На якому рівні у керівництві групи «Україна» приймаються рішення про запуск нового серіалу?

- Серіали - це лише один із сегментів великої структури, що має назву «власне виробництво каналу». І будь-яке рішення - результат ретельного планування. Тож сьогодні я вже уявляю, який серіал ітиме в ефірі, наприклад, у березні 2013 року.

 

- Які кошти виділено цього року на виробництво серіалів? Чи будуть це тільки низькобюджетні проекти? Можете назвати бюджет одного епізоду «Марусі»?

- Кошти достатні для того, щоби створити якісний продукт. Бюджет одного епізоду «Марусі» нижчий, ніж у подібного контенту, який, зазвичай, замовляють у Росії.

 

- Скільки людей займаються написанням сценаріїв? Як організовано їхню роботу? Чи проводяться якісь дослідження перед обранням тем для нових сценаріїв? З якими жанрами вам найцікавіше працювати?

- Структура сценарної групи на довгому проекті стандартна: головний автор, п'ять сюжетчиків та десять діалогістів, плюс редакторський склад, плюс склад різних консультантів, залежно від тематики історії. Наприклад, на проекті «Джамайка» з нами співпрацюють представники МВС України, колишні жінки-в'язні та психологи.

 

Звісно, перш ніж зупинити свій вибір на якійсь конкретній історії і почати її сценарну розробку, ми вивчаємо кон'юнктуру глядацьких очікувань. Поки що в лідерах - мелодрама. Я так думаю, що мелодрама буде попереду всієї планети ще років сто. Питання в її новому звучанні. Пам'ятаєте оркестр Гленна Міллера? Диригент і композитор стверджував, що запорука зіркового успіху не в нових музичних інструментах, а в тому, щоб домогтися нового звучання від традиційного оркестру. Він домігся. Так само зі старими, перевіреними часом жанрами - переможе той, хто здобуде нове звучання: нового героя, нову систему мотиваційних координат, новий персонажний ряд, відчує новий пульс розповіді і навчиться дивувати глядача не щосерійно, а щохвилинно.

 

- Наскільки пропозиція на ринку відповідає вашим потребам?

- Питання контенту - ключове для всіх каналів. Продукту не вистачає. Тож триває постійна боротьба за нові цікаві пропозиції. Водночас, на всіх каналах тривають експерименти з власним виробництвом. Спостерігаємо, робимо висновки, рухаємося вперед.

 

- Чи плануєте знімати серіали на базі власного продакшну? Чи плануєте ви будувати нові павільйони?

- Вірогідність є. Це питання наразі вивчається.

 

- Чи відомо вам, чому «1+1» так і не запустив серіалу «Пончик Люся»?

- Ви помиляєтеся. Серіал «Пончик Люся» вже давно відзнятий та змонтований. Маю надію колись побачити його в ефірі.

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY