detector.media
11.07.2011 16:49
АНРВУ: У період літніх відпусток тиск на медіа послабився

У червні 15% видавництв відзначили, що в їхньому регіоні стало складніше вести видавничий бізнес.

 

Про це свідчать результати чергового дослідження Асоціації незалежних регіональних видавців України (АНРВУ), проведеного за підтримки проекту «У-Медіа» в Україні. Список респондентів за червень склали 20 регіональних видавництв України. Переважна більшість опитуваних є членами АНРВУ.

 

У червні на запитання «Чи відчули ви, що стало складніше вести видавничий бізнес у вашому регіоні?» три видавництва (або 15 % опитуваних) відповіли «Так». Нагадаємо, що у квітні-травні таку відповідь дали 24% видавництв, у березні - 43% видавництв, у лютому - 38% видавництв. АНРВУ пов`язує «літнє затишшя» тиску на медіа з періодом літніх відпусток.

 

Незважаючи на певне послаблення тиску на регіональні ЗМІ,майже у всіх опитуваних видавництвах особливе занепокоєння викликає ситуація, що склалася в Кременчуці. Тут утиски влади відчуваються по всіх напрямках. Один з прикладів стосується системи розповсюдження газет регіонального видавництва, що працює в Кременчуці. «Городская власть системно уничтожает нашу систему распространения прессы, не продляя договора аренды под газетными киосками. Киоски проходят сессию с резолюцией "Под снос через 6 месяцев"», - повідомив видавець Сергій Кулясов з Кременчука.

 

За результатами дослідження АНРВУ за червень, про тиск на журналістів та редакторів під час підготовки ними матеріалів заявило два регіональних видавництва. Труднощі з реалізацією видань протягом опитуваного періоду були лише в одного регіонального видання. Нагадаємо, що у квітні-травні цих труднощів не виникало.

 

Директор АНРВУ Оксана Бровко повідомила, що відтепер асоціація публікуватиме в соціальних мережах і на сайті АНРВУ (www.airpu.org) та розповсюджуватиме серед українських медіа статті/публікації, за які влада на місцях починає втручатися в діяльність незалежних медіа. «Якщо у вас в регіоні склалася ситуація, при якій через критичну статтю ваша газета відчуває тиск з боку влади, надсилайте нам своє звернення та додавайте статтю - і ми ще ширше розповсюдимо її по Україні», - зазначила вона.

 

Довідка:

АНРВУ об'єднує понад 20 регіональних видавничих компаній, що видають близько 100 найменувань видань. Асоціація є членом Всесвітньої газетної асоціації (WAN-IFRA) та співпрацює зі Всесвітнім форумом редакторів (WEF).

 

Ганна Андрусенко,для «Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY