detector.media
30.06.2011 13:56
У Мінську під час акції протесту правоохоронці знову побили журналістів

У Мінську 29 червня затримали близько 10-ти журналістів і понад 150 учасників «мовчазної акції» протесту проти діючої влади. Про це повідомляє Бі-бі-сі.

 

Близько 1500 осіб висловили свій протест «гулянням» і аплодисментами. За словами очевидців, міліція обходилася з протестувальниками дуже жорстко. Правоохоронці в штатському били по камерах, скручували руки, робили підніжки журналістами, що освітлювали акцію.

 

Оператора Максима Ломакіна і кореспондента Олега Болдирєва, які знімали момент затримання міліцією протестувальників, люди в штатському почали штовхати.

 

«Вони всіляко заважали нашим зйомкам. Почали бити мене по спині, по нирках, ногах. Потім мене скрутили і почали тягнути в машину. Я почав кричати, що я журналіст Бі-бі-сі, що я акредитований, мене відпустили, але при цьому сильно вдарили по потилиці і по спині. Потім почали вибачатися», - розповів по телефону Максим Ломакін.

 

За його словами, сильно побили одного з місцевих відеооператорів: по його обличчю текла кров.

 

Жовтнева площа, на яку планували вийти активісти, була зайнята дискотекою. Проте о сьомій годині вечора тротуар перед площею почав заповнюватися людьми, які плескали в долоні. За п'ять-сім хвилин, як тільки натовп вийшов за межу площі, почалися перші затримання. Люди в штатському супроводжували натовп із двох боків і вихоплювали з нього людей, яких тягнули в малинові автобуси, що рухалися поряд з ходою. Затриманих кидали в автобуси.

 

Весь цей час в натовпі не пролунало жодного гасла - «мовчазного» формату флеш-мобу дотримуються строго. Свою підтримку людям, що йшли по вулиці, висловлювали автомобілісти - машини гуділи на перехрестях. Активісти сподіваються, що відсутність гасел дасть менше приводів для затримань. Проте, за словами кореспондентів, практика показує, що схопити можуть як тих, хто йде в натовпі, так і випадкових перехожих.

 

Нагадаємо, 19 грудня 2010 під час акції протесту в Мінську, було арештовано 18 журналістів, не менш як 20 - побито, один зник безвісти.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY