detector.media
30.06.2011 12:09
Фільм Міндадзе «У суботу» здобув гран-прі у Брюсселі

Фільм Олександра Міндадзе «У суботу» про чорнобильську катастрофу отримав гран-прі міжнародного кінофестивалю у Брюсселі, який проходив з 22 по 29 червня. Про це повідомляє прес-служба Sota Cinema Group.

 

Журі фестивалю очолював французький актор, режисер і сценарист Жак Вебе, також до складу суддівської колегії увійшли бельгійські актриси Анн Козін і Стефані Крейенкур, фламандський художник Ян де Кок, режисер Гаст Ван ден Берг, актор Ів Реньє.

 

Нагадаємо, у створенні стрічки «У суботу» брали участь Україна, Росія та Німеччина. Події розгортаються у Прип'яті 26 квітня 1986-го року - в день аварії на Чорнобильській АЕС. В центрі історії - внутрішній розлом головного героя, який випадково опинився в центрі подій.

 

Кінопрем'єра в Україні відбулася 28 квітня в кінотеатрі «Київ», а з 5 травня почався український прокат фільму. Як писала ТК, світова прем'єра «У суботу» відбулася на Берлінському міжнародному кінофестивалі 14 лютого.

 

Зазначимо, за головний приз у Брюселі боролися 10 ігрових картин, у виробництві яких брали участь 15 країн. Серед них  «Чорний хліб» режисера Агусті Вілларонга, «Зал самовбивць» поляка Яна Комаси, «Джиммі Рив'є» французького режисера Тедді Люссі-Модесте, «Підводна течія» ісландця Арні Олафур Асгейрссона.

 

Загалом цього року Європейський кінофестиваль в Брюсселі відібрав 40 фільмів із 867 для участі в програмі. Окрім двох основних конкурсів - повнометражних і короткометражних фільмів - в рамках фестивалю були представлені програма «Панорама», Hello Sundence, допрем'єрна програма тощо.

 

Довідка:

 

Брюссельський кінофестиваль був створений в 1974 році за ініціативою Конфедерації  бельгійської кінематографії і Дмитра Балашофа. У 1975 він був перейменований на Міжнародний брюссельський кінофестиваль, будучи признаним Міжнародною федерацією асоціації кіно продюсерів (FIAPF). З 1993 року фестиваль відкриває новий розділ, присвячений кіно з європейських країн. У новій структурі фестивалю встановлюється Європейський конкурс, щоб стимулювати поширення європейських фільмів.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY