detector.media
22.06.2011 19:49
Лубченка закликають не захищати черкаський телеканал «Антена-плюс»
Газету і телекомпанію «Антена» звинувачують в «інформаційному кілерстві на замовлення»

Голова громадської організації «Форум розвитку Черкащини», колишній депутат Черкаської міської ради Ігор Калашник закликає голову Національної спілки журналістів України Ігоря Лубченка не захищати черкаський телеканал «Антена-плюс», керівників якого вважає «перевертнями з журналістським масками». Про це йдеться у відкритому листі пана Калашника до пана Лубченка з копією до генерального прокурора України Віктора Пшонки.

 

«Свобода слова - дуже важливо, але "журналістське слово" як інструмент, як зброя в руках професіоналів - це велика сила та ще й відповідальність. На жаль, цього не розуміють "бізнесмени від журналістики". Для них стало звичним засобом використання свого медійного ресурсу (телеканал чи друкований засіб інформації, або і те й інше одночасно в так званих "медіа-групах") з метою не стільки інформування громадян, скільки "спонукання" певних бізнесових або владних структур до покращення фінансового стану певних осіб», - пише Ігор Калашник.

 

За його словами, газета і телекомпанія «Антена» вже декілька років займаються «інформаційним кілерством на замовлення». «Саме діяльність таких ЗМІ, як газета "Антена" та ТРК "Антена-Плюс", і величезна кількість "замовних матеріалів" привела до ситуації, коли професія журналіста перетворилася на постійний аукціон - хто більше "заплатить за інформацію"», - зазначає він.

 

Прикладами поширення недостовірної інформації Ігор Калашник називає цикл публікацій про центр гемодіалізу «Фрезеніус» у Черкасах «Бізнес на крові» та «Бізнес на крові-2», а також «багато інших неправдивих публікацій стосовно і посадових осіб держави місцевого рівня, і депутатів міської ради м. Черкаси V скликання, підтверджені судовими рішеннями». Він нагадує, що директор «Антени-плюс» Володимир Мамалига і власник Валерій Воротник також є депутатами міської ради.

 

«Сьогоднішня ситуація навколо так званої медіа-групи "Антена" штучно переводиться в політичну площину, адже намагання керівництва телеканалу "Антена-Плюс" та однойменної газети заробляти по відпрацьованій схемі з новим керівництвом області не вийшло (м'яко кажучи)», - стверджує пан Калашник.

 

За словами Ігоря Калашника, викладені в його відкритому листі факти вже передавалися прокурору міста Черкаси 24 лютого 2011 року. «Викладені в заяві факти були перевірені та матеріали справи були направлені до органів внутрішніх справ для прийняття відповідних заходів. Крім того прокуратура м. Черкаси вже розглянула скаргу керівництва ТОВ ТРК "Антена-Плюс" щодо утисків свободи слова та перешкоджанню в роботі ЗМІ і не виявила порушень законодавства ні в діях кабельного оператора "Воля", а ні в діях керівництва області по відношенню до ТРК "Антена-Плюс"», - зазначає він.

 

Нагадаємо, 18 травня черкаський провайдер «Воля» припинив трансляцію черкаського телеканалу «Антена-плюс» в аналоговому пакеті та перевів його у цифровий. «Антена-плюс» пов'язує відключення сигналу з політичним тиском. НСЖУ у відкритому листі до президента першим прикладом утисків свободи слова та прав журналістів назвала ситуацію з відключенням «Антени-плюс». А парламентський Комітет з питань свободи слова та інформації вирішив звернутися до Генеральної прокуратури з приводу ситуації з «Антеною-плюс».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY