detector.media
14.06.2011 11:56
Зоряна Занюк: «Нам забракло терпіння чекати на державні замовлення»
Зоряна Занюк: «Нам забракло терпіння чекати на державні замовлення»
Керівник проектів студії «Арт-відео» – про перемогу в «Золотій пекторалі» в галузі анімації і перспективи національної тематики на ринку мультфільмів

Днями у курортному місті Трускавець на Львівщині пройшов ІІ Міжнародний кінофестиваль «Золота пектораль». У конкурсній програмі показали 58 фільмів з України, Росії, Грузії, Азербайджану, Куби, Латвії, Аргентини та Франції, а загалом на адресу журі фестивалю надійшло 200 стрічок. Незважаючи на те, що це лише другий кінофестиваль, подія набула неабиякого резонансу у мистецьких колах. Можна без сумніву сказати, що Трускавецький фестиваль зібрав весь кінобомонд України і людей, яким не байдужий український кінематограф.

 

Серед дванадцяти фестивальних номінацій першу премію і нагороду - Золоту пектораль - присвоювали і в галузі анімації. Її здобула студія «Арт-відео» за мультфільм «Історія України в постатях: князь Олег».

 

Чим привернула увагу авторитетного журі ця робота? Як виник задум зняти мультиплікаційний фільм на тему української історії і наскільки вона перспективна? Яким шляхом рухається українська анімація? Про це та інше - в розмові з керівником проектів студії «Арт-відео» Зоряною Занюк.

 

 

 

- Зоряно, розкажіть, як виник задум зняти мультик про князя Олега?

- Хотіли зробити серіал, який би охоплював історію Київської Русі. Мультик про князя Олега - один із цієї серії. Ще буде перша серія - вступна, й одинадцять - про усіх князів цієї доби.

 

- Цим шляхом уже хтось ішов до вас, показував історичні постаті у мультиках?

- Саме так, мабуть, ні. Ця тема - не комерційна, тому не настільки цікава виробникам. До того ж, в Україні їх мало, а от в Росії проекти про історію держави та її регіонів, життєвий шлях національних героїв, можна сказати, виготовляються «з конвеєра». Їх усіх фінансує держава, і вона також є замовником цієї продукції.

 

Це не означає, що такі мультфільми не цікаві. Навпаки, вони на дуже високому рівні. Але оскільки за своєю тематикою вони орієнтовані на внутрішній ринок, то з економічної точки зору вони високі за собівартістю та з низькою рентабельністю. Тобто з комерційної точки зору ця тема не є дуже перспективно, а от з моральної, національно-патріотичної, зрештою, громадянської позиції більш перспективних тем я не бачу.

 

У нас же не вистачило терпіння чекати на державні замовлення у своїй країні. Хочеться свої ідеї та вміння донести дітям та, зрештою, і дорослим уже сьогодні, тому знаходимо меценатів на свої проекти.

 

- Хто ці меценати? Де взагалі знаходите кошти на свої проекти, чи є у вас комерційні проекти?

- В Україні є люди, які розуміють, що вартість грошей та патріотичне виховання майбутнього покоління - не співмірні речі. Мультфільм про князя Олега із серії «Історія України в постатях» допоміг реалізувати голова благодійного фонду «Здорова нація» Олексій Івченко. Є інші люди та комерційні структури, які підтримують наші ідеї, але ці проекти у стадії реалізації, тому не буду забігати вперед.

 

Також ми реалізовували не один комерційний проект, наприклад, упродовж трьох років працювали з каналом ТЕТ і з Першим Національним, виготовляємо рекламно-соціальні та просто рекламні мультфільми і ролики для комерційних структур. В історичні проекти частково інвестуємо і самі.

 

 

 

 

 

- Ваші російські колеги уже прагнуть вийти на європейський ринок, а для цього їм потрібен універсальний герой, бо живемо ж в умовах глобалізації. У вас - мультиплікація української історії, яка, мабуть, не дуже цікавитиме європейського глядача. Ви не збираєтесь виходити на європейський ринок?

- Ми йдемо своїм шляхом, а він не простий у нашій країні. У 2008 році ми майже «захлиналися» у проектах, щоб встигати їх реалізовувати: працювали у вихідні, почали, окрім Львова, розбудовувати студію у Києві. Криза внесла свої корективи, але не зупинила нас. Звичайно, розширення ринків - це мрії кожного виробника. На який із ринків ми вийдемо - побачимо. Я не сподівалася на таке вагоме перше визнання як «Золота пектораль», а от бачите - отримали цю нагороду. Це для нас було повною несподіванкою, адже брали участь у фестивалі не стільки заради перемоги, як себе представити. Цю перемогу сприймаємо як аванс, як сигнал, що потрібно рухатися далі і виходити на більш серйозний рівень анімації.

 

- Яку роль могла б відіграти анімація на ринку реклами, зокрема продакт-плейсменту? Ви зауважили, що вже маєте у цьому певний досвід. Що можна сказати про цей вид реклами?

- Вона вже сьогодні відіграє одну з ключових ролей: мультиплікаційна реклама завжди цікава, але більша її частина на нашому ринку - іноземного виробництва. Один із цікавих комерційних проектів, який ми реалізовували, - «Пригоди кота Викрутаса». Ми виготовили понад 500 серій цього мульфільму. Проект близько двох років транслювався на каналі ТЕТ. Торговій марці він допоміг збільшити рівень лояльності на понад 40%.

 

- Хто ще в Україні працює в історичному напрямку? Можливо, це вдалось побачити на фестивалі?

- У Трускавці таких проектів не було. Достойний мультфільм воготовила студія «Фрески» за твором Івана Франка «Лис Микита». Я би сказала, що українська анімація робить у цьому напрямку лише перші кроки.

 

- Які враження від фестивалю у Трускавці?

- Ми вперше брали участь у фестивалі «Золота пектораль» , і враження дуже позитивні. У Трускавці було досить представницьке журі, і нам було важливо й цікаво почути їхню думку. Зрозуміло, що кінофестиваль лише набирає обертів. Ну, а для нас це арена, де можна себе представити, подивитись на роботи інших і проаналізувати свої на їхньому тлі.

 

Перегляд фільмів був поєднаний з відпочинком, розвагами. Відкриття було досить помпезним - у стилі відомих міжнародних кінофестивалів. Учасники фестивалю, почесні гості, журі проходили червоною доріжкою.

 

- Якими новими мультиками порадує «Арт-Відео» маленьких глядачів?

- Ми працюємо над одним із наймасштабніших своїх проектів: «Українські легенди». Уже зараз він передбачає більше 300 серій, але я переконана, що це не межа, адже ми й надалі займаємось пошуковою роботою, знаходимо все нові і нові цікаві легенди, які згодом оживають у мультфільмах.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY