detector.media
20.05.2011 18:21
В Україні створять нову організацію з колективного управління авторськими правами

Міжнародна організація у сфері авторських і суміжних прав AGICOA (Швейцарія) спільно з Асоціацією продюсерів України (АПУ) ініціювали створення в Україні організації колективного управління правами (ОКУ). Про це повідомили 20 травня під час робочої зустрічі директора з юридичних питань AGICOA Гельмута Кошушека з представниками аудіовізуального ринку в Україні.

 

Наразі AGICOA акумулювала на своїх рахунках певну суму роялті (близько 9 млн євро), призначену для українських правовласників аудіовізуальних творів, але не може її виплатити. Така ситуація склалася через відсутність в Україні уповноваженої організації, яка би розподіляла зібрані за кордоном ліцензійні відрахування.

 

Гельмут Кошушек вважає, що «час покласти кінець піратству в Україні» і узаконити процедуру збору роялті для закордонних авторів, які через нерегульованість відносин українських користувачів і власників прав на аудіовізуальний контент недоотримають великі суми винагород за свої твори: «Якщо на сьогоднішній день ідеться про суму 30 мільйонів євро (які AGICOA могла би збирати на території України з користувачів аудіовізуальних творів. - ТК), то ця цифра може подвоїтися, якщо умови для збору будуть законодавчо оформлені» - прокоментував пан Кошушек.

 

Напередодні, 19 травня, Гельмут Кошушек зустрічався з представниками  Державного департаменту інтелектуальної власності, представниками Національної ради з питань телебачення та радіомовлення і з учасниками аудіовізуального ринку в Україні. За його словами, усі сторони позитивно відгукнулася про ідею створення ОКУ. Зазначимо, що переговори щодо ОКУ ведуться між Державним департаментом інтелектуальної власності України і AGICOA уже протягом 5 останніх років.

 

Відповідно до концепції проекту, AGICOA перераховуватиме ОКУ роялті, зібрані на території інших країн (де є його представництва) і призначені для українських правовласників аудіовізуальних творів. У свою чергу ОКУ зобов\'язується збирати роялті для зарубіжних правовласників, твори яких використовуються по всій Україні.

 

В Україні вже є 4 організації, які мають статус ОКУ, але, за словами учасників ринку, реально працює лише одна з них, і цього замало.

 

На зустрічі 20 травня AGICOA та представники українського аудіовізуального ринку обговорювали формат ОКУ, її структуру, розподілення роялті серед членів організації. Насамперед ОКУ співпрацюватиме з кабельними операторами, згодом до проекту залучатимуться інші користувачі аудіовізуального контенту.

 

Один з варіантів структурної схеми ОКУ передбачає, що вона включатиме в себе чотири категорії правовласників:

 

Зазначимо, що ОКУ не планує поки що працювати з суміжними правами - тільки з авторськими.

 

ОКУ представлятиме собою нову юридичну організацію, в якій Асоціація продюсерів України виступить як співзасновник на рівні з іншими учасниками аудіовізуального ринку.

 

За словами Гельмута Кошушека, першим кроком у створенні ОКУ стане формування проекту статуту і обговорення юридичних моментів, другим - авторизація цієї установи, третім - залучення майбутніх учасників: «Уже наприкінці літа, після канікул, планується розпочати переговори з кабельними операторами України», - говорить пан Кошушек. 

 

Як прокоментувала ТК юрист Вікторія Прожепюрко, представник ВГО «Сінема», вона має надію, що нова організація допоможе вирішити питання авторських прав з кабельними операторами: «Законодавчо передбачено, що автор може отримувати винагороду самостійно, через представників або через організацію колективного управління правами. Такими представниками можуть бути продюсери. Але, на жаль, на сьогодні користувачі авторськими правами - телеканали, кінотеатри, кабельні та супутникові оператори - не хочуть визнавати, що роялті стосується авторів. Законодавчо для нас - авторів, фізичних осіб - є такий платіж як справедлива авторська винагорода, яка платиться незалежно від того, чи передані всі права продюсеру. Продюсери, коли створюють фільм, укладають з автором договір, у якому автор передає свої права продюсеру, але він передає тільки матеріальні права, а нематеріальні завжди залишаються за автором, і ось за це  нематеріальне право повинні платити користувачі. Є постанова №72 2003 року Кабінету Міністрів, в якій розписано, в якій кількості і що повинно виплачуватися. Нам повинні платити ефірні канали, кабельні канали, супутникові канали», - говорить пані Прожепюрко.

 

У робочій зустрічі брали участь голова Національної спілки кінематографістів Сергій Тримбач, президент Асоціації продюсерів України Олексій Сєрков, віце-президент Асоціації продюсерів України Дмитро Колесников, голова ВГО «Сінема» Вікторія Прожепюрко, медіаюристи, продюсери.

 

AGICOA  - Міжнародна організація у сфері авторських і суміжних прав зі штаб-квартирою в Женеві (Швейцарія), яка займається управлінням колективними правами уже більше 20 років. За 10 років AGICOA розподілила майже мільярд євро виплат з роялті. На даний момент вона збирає доходи в більше ніж 40 країнах Європи та світу. Число зареєстрованих в організації правовласників досягло 9120 юридичних осіб. Кількість аудіовізуальних робіт, виплати за якими вона відстежує, перевищило 950 тисяч.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY