detector.media
13.05.2011 16:13
Кабмін хоче збільшити штрафи за порушення законодавства про державну таємницю до 4 тис. грн

Кабінет Міністрів хоче збільшити в три і більше разів суму штрафу за порушення законодавства про державну таємницю. Відповідний законопроект № 8490 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення законодавства про охорону інформації з обмеженим доступом, що є власністю держави» зареєстрований у Верховній Раді 12 травня.

 

Як повідомляє Інститут медіа права (ІМП), проект розроблений Службою безпеки України, про що свідчить підпис т.в.о. начальника Департаменту інформаційно-аналітичного забезпечення СБУ В. Безверхого. Він покликаний збільшити в три і більше разів суму штрафу за порушення законодавства про державну таємницю (стаття 212-2 КпАП) та порушення порядку обліку, зберігання і використання документів та інших носіїв інформації, які містять конфіденційну інформацію, що є власністю держави (ст. 212-5 КпАП).

 

ІМП звертає увагу на те, що через тривалу процедуру погодження зазначений законопроект повністю зігнорував ухвалені в січні закони про доступ до публічної інформації та зміни до закону про інформацію, що набрали чинності 9 травня, які скасували інститут права власності на інформацію.

 

«Окрім того, очевидна загроза проекту полягає в тому, що значне підвищення суми штрафів, які можуть сягати 4042 грн., що суттєво перевищує заробітну плату державного службовця, може спричинити охолоджуючий ефект для чиновників, які могли б донести до суспільства чи окремої громади суспільно-важливу інформацію», - наголошують в ІМП.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY