detector.media
08.05.2011 15:24
У Каннах представлять фільми іранських режисерів-дисидентів
На 64-му Міжнародному Каннському кінофестивалі покажуть фільми іранських режисерів Джафара Панахі (Jafar Panahi) і Мохаммада Расулофа (Mohammad Rasoulof), які перебувають у в`язниці. Про це повідомляє сайт OpenSpace.Ru.
 
В грудні минулого року лауреата венеціанського «Золото лева», берлінського «Срібного ведмедя» і каннської «Золотої камери» Джафар Панахі і його колегу Мохаммада Расулофа засудили на шість років тюремного ув'язнення за опозиційну діяльність. Режисерам заборонено знімати кіно, писати сценарії і виїжджати з Ірану протягом 20 років. 

«Ми живі, і ми хочемо, щоб жило іранське кіно», - написав Панахі у своєму зверненні до учасників Каннського фестивалю. 

У картині «Це не фільм» (In Film Nist) Джафар Панахі показав один день свого життя - день очікування результатів апеляції проти рішення суду. Фільм «До побачення» (Be Omid e Didar) Мохаммада Расулофа оповідає про тегеранському адвоката, який намагається отримати виїзну візу. Згідно із заявою організаторів фестивалю, обидвы стрычки «були зняті в напівпідпільних умовах». 

Картина Панахі включена в офіційну програму Каннського фестивалю і буде показана 20 травня. Фільм Расулофа презентують 14 травня у програмі «Особливий погляд». 

Також під час фестивалю планують вшанувати Джафара Панахі у зв'язку з присудженням йому премії «Золота карета» Французької асоціації кінематографістів за «новаторство в кіно, сміливість і незалежність мислення».
 
Нагадаємо, фестиваль триватиме з 11 по 22 травня. Україну  в конкурсній програмі короткометражних фільмів представить стрічка «Крос» Марини Вроди. Цього року до категорії короткометражних фільмів фестивалю було подано більше 1500 робіт з різних країн світу, з яких до конкурсної програми потрапили лише 9.
 
«Детектор медіа»
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY