detector.media
15.04.2011 07:55
В Україні знижується частка ефірних телевізійних домогосподарств

В Україні станом на кінець 2010 року було 49% ефірних домогосподарств (8,45 млн), 34% - кабельних (5,94 млн), 16% - супутникових (2,79 млн) та 1% - IPTV (70 тис.). Такими є результати дослідження Astra Satellite Monitor по Україні, презентовані  14 квітня компанією SES Astra.

 

Загалом в Україні у 2010 році було 17,25 млн домогосподарств, що на 0,61 млн менше, ніж у 2009-му. Координатор проектів з дослідження ринку Astra Маріо Хуберт пояснює це оновленням даних Держкомстату про кількість домогосподарств, що пов'язано зі зменшенням кількості населення України.

 

Astra Satellite Monitor показує загалом зниження частки ефірних домогосподарств в Україні та зростання частки супутникових і кабельних. Також відстежена поява IPTV, хоча, на думку очільника українського представництва SES Astra Онно Зонневельда, 70 тис. абонентів IPTV - це в тому числі  ті, хто дивиться телебачення через інтернет на комп'ютері, плутаючи такий телеперегляд з IPTV.

 

Що стосується супутникових домогосподарств, то тут враховані як абоненти легальних платформ, так і нелегальних, а також ті, хто дивляться супутникові телеканали free-to-air (незакодовані). Окремих даних по домогосподарствах, підключених до легальних супутникових провайдерів, у SES Astra немає. 

 

Телеринок України

 

 

Окрім цього, дослідження Astra Satellite Monitor демонструє рівень цифровізації телебачення. В Україні лише 24%  телевізійних домогосподарств є цифровими. Такий самий рівень - у Сербії. Менше - лише у Білорусі (16%) та Греції (12%). У Румунії - 36% цифрових домогосподарств, у Польщі та Угорщині - 45%, у Словаччині - 69%. Близькі сусіди України Росія та Молдова не досліджувалися.

 

В Україні цифровізація досягається за рахунок супутникових, кабельних та IPTV-домогосподарств. Супутникові та IPTV-мережі є цифровими на 100%. Ефірна цифра дослідженням не охоплювалася, хоча, як відомо, в Київській, Житомирській та Одеській областях уже можна приймати цифровий ефірний сигнал. За словами Онно Зонневельда, кількість глядачів наземної цифри настільки мала, що перебуває в межах статистичної похибки.

 

Цифровий телеринок України

 

 

В Україні дослідження Astra Satellite Monitor проводилося компанією GfK Ukraine, яка опитала 2 тисячі респондентів за місцем їхнього проживання.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY