detector.media
Мар'яна Закусило
14.04.2011 18:05
«Новий обрій» Хорошковського?
«Новий обрій» Хорошковського?
Корпоративна структура кіпрського офшора – власника «Нового обрію» показує зв’язок із Хорошковським

У корпоративній структурі кіпрської компанії «Ванковіар холдінгс лімітед» (Vancoviar Holdings Limited), яка є власником другого рівня ДП «Новий обрій», що отримало 55 радіочастот на останньому конкурсі, є офшор, зареєстрований за адресою компаній,  можливо, пов'язаних із Валерієм Хорошковським.  Такий висновок можна зробити з витягу з кіпрського реєстру, копію якого ТК отримала від трудового колективу радіо «Мелодія», чиї частоти дісталися «Новому обрію». «Мелодія», у свою чергу, отримала ці дані з допомогою працівника кіпрської юридичної компанії, колишнього громадянина України, а нині громадянина Кіпру, який подав відповідний запит до тамтешнього реєстру.

 

Як стало відомо з документу, Vancoviar Holdings Limited належить порівну двом офшорним компаніям із Белізу - Anerston Enterprises Limited і Bransten Enterprises Limited, що зареєстровані в місті Беліз за адресою «Беліз Маріна тауерз» (Belize Marina towers), офіс 303. Якщо Кіпр після вступу до ЄС уже не вважається офіційно офшорною зоною, то центральноамериканська країна Беліз (колишня назва - Британський Гондурас) - «чистий» офшор, визнаний таким навіть у цьогорічній постанові українського уряду. Дізнатися корпоративну структуру підприємств Белізу практично неможливо.

 

Структура власності «Нового обрію»

 

 

 

Тому ми зосередилися на реєстраційних даних Vancoviar Holdings Limited. Компанію було зареєстровано на Кіпрі 28 травня 2010 року зі статутним капіталом 5 тис. євро. При цьому в Україні в серпні 2010 року вона вже виступила засновником ТОВ «Об'єднана медіа група» (засновник «Нового обрію»), статутний фонд якого сягає 10 млн грн.

 

Витяг з реєстру про ДП «Новий обрій»

 

Витяг з реєстру про ДП

 

 

Витяг з реєстру про ДП

 

 

Витяг з реєстру про ТОВ «Об'єднана медіа група»

 Витяг з реєстру про ТОВ

 

Витяг з реєстру про ТОВ

 

 

Юридична адреса Vancoviar Holdings Limited - вулиця Посідонос, 1, бізнес-центр «Ледра» (Ledra business centre) в Нікосії.

 

Директором Vancoviar Holdings Limited є інша кіпрська компанія - Ledra Directors Limited, зареєстрована в Нікосії за адресою вулиця Аджиу Павлу, 15, «Ледра хауз» (Ledra house).

 

Секретарем Vancoviar Holdings Limited є також кіпрська компанія - Ledra Secretaries Limited, зареєстрована в Нікосії за адресою вулиця Фрідерікіс, 20, «Ель Греко хауз» (El Greco house).

 

Витяг з реєстру про Vancoviar Holdings Limited

 

 

 

Найцікавішою з усіх цих даних є адреса «Ледра хауз», де зареєстровано компанію Ledra Directors Limited. Вона вже фігурувала в журналістських розслідуваннях про українських медіамагнатів. Саме там зареєстровані компанії, пов'язані з власником медіагрупи «Інтер», головою Служби безпеки України Валерієм Хорошковським. Зокрема, це Mindon holdihgs limited, що є власником каналу НТН, Art fox studios limited, що є власником ТОВ «Студія Квартал-95» і ТОВ «Кіноквартал», а також «Дарсен Сервісез Лімітед», що є кінцевим власником зруйнованої садиби Казанського в Києві. За цією адресою, за інформацією «Української правди», знаходиться почесне консульство Белізу на Кіпрі. Крім цього, в «Ледра хаус» зареєстровані чимало інших компаній, пов'язаних з українськими та російськими підприємцями.

 

З огляду на лояльність нинішнього складу Національної ради до Валерія Хорошковського (п'ятеро членів регуляторного органу вважаються наближеними до нього), на ринку одразу виникли підозри щодо причетності власника медіагрупи «Інтер» до останнього конкурсу. Вражало те, як нікому не відома компанія «Новий обрій» отримала всі 55 частот, на які претендувала, в тому числі їй дісталися 12 частот із колишньої мережі радіо «Мелодія». Такого в історії конкурсів іще не бувало. Тепер новачок може збудувати одну з найбільших радіомереж України і вийти на ринок у всіх 24 обласних центрах і в столиці Криму, а також ще в 30 містах. Аналогічною кількістю частот - 55 - напряму володіє тільки одна радіокомпанія - «НБМ-Радіо» («Ретро ФМ»), що належить Петрові Порошенку й «Українському медіахолдингу». Однак навіть вона отримувала їх не за один раз.

 

На користь версії про Хорошковського свідчить і те, що в телевізійному конкурсі, проведеному паралельно з радійним, інтереси його телекомпаній також було задоволено. Як і передбачалося, частоти «Інтера» дісталися НТН, цьому ж каналу було віддано 21 годину на добу на частоті в П'ятихатках. Єдиною несподіванкою телеконкурсу стала перемога ТРК «Київ», якій вдалося відстояти свій 30-й ТВК, хоча на нього претендували «Мега» з групи «Інтер» і канал сина Петра Симоненка «Гамма». Найвірогіднішим варіантом видавалося, що «Києву» віддадуть кілька годин мовлення, а основний ефірний час - одному з комерційних претендентів. Адже навіть голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов не надто переконливо публічно боровся за ТРК «Київ», коли той позбавляли ліцензії. Тож можна припустити, що в обмін на частоту для муніципального каналу Нацрада отримала якісь непублічні обіцянки від пана Попова. Які саме - покаже час.

 

Що ж до «Нового обрію», то на ринку були й інші версії того, хто є його кінцевим власником: «родина президента», СКМ Ріната Ахметова, «Український медіахолдинг». Компанія СКМ спростувала інформацію про свою причетність до нового гравця. Аналогічне спростування редакція ТК отримала від УМХ. Тим часом колектив радіо «Мелодія» підозрює, що засновники й керівництво «Нового обрію» пов'язані з членами Нацради.

 

Чи є Хорошковський у власниках «Нового обрію» - це поки що відкрите питання. Але схема та місце реєстрації «Нового обрію» - аналогічні тим, за якими реєструють свій бізнес в офшорах українські можновладці, у тому числі й голова СБУ.

 

Заступник голови Нацради Лариса Мудрак після конкурсу пояснювала незвичну приязнь до невідомого «Нового обрію» тим, що регулятор вирішив дати дорогу новим гравцям і довірився досвіду керівника компанії - Олексія Карпенка, колишнього начальника УДЦР і заступника голови правління «Нашого радіо», який до 2011 року працював в УМХ. За словами пані Мудрак, Нацраду переконала концепція «Суперрадіо» (хоча, на погляд ТК, вона нічим не унікальна: 80% музики, 20% інформації). Але, згадуючи досвід попередніх конкурсів, зазначимо, що концепції, описані в заявках, зазнають під час втілення змін, часом кардинальних. І в результаті в ефір виходить зовсім не той продукт, який ліцензувався на початку. Згадаймо «Радіо Алла», «Ретро ФМ», «Радіо 24»...

 

Сам Олексій Карпенко свої плани розвитку поки не розкривав. У розмові з ТК в день конкурсу лише сказав, що починає шукати людей на посади програмного директора, головного редактора, а також оцінив інвестиції в розбудову мережі у 400-500 тисяч доларів. Імені бенефіціара він не називав. Залишається сподіватися, що рано чи пізно ця людина заявить про себе публічно.

 

P.S. Група «Інтер» спростувала зв'язок пана Хорошковського з «Новим обрієм». «U.A. Inter Media Group официально заявляет, что компания "Новий обрiй" не имеет никакого отношения ни к медиагруппе, ни к ее акционеру», - йдеться в повідомленні прес-служби.

 

Фото на заставці - focus.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY