detector.media
09.04.2011 14:51
Газета «Культура і життя» відновлює вихід і шукає головного редактора
Вихід газети «Культура і життя» Газетно-журнального видавництва Міністерства культури буде відновлено цього місяця. Як очікується, заборгованість із зарплат за лютий працівникам видавництва погасять протягом найближчих тижнів. Про це ТК повідомила керівник прес-служби Міністерства культури Олена Чередниченко.

Нагадаємо, у кінці березня стало відомо, що через фінансові причини газета «Культура і життя» призупиняє вихід на невизначений час. 

За інформацією пресс-служби, фінансування газети було тимчасово призупинено, через обов`язкові процедури щодо використання коштів держбюджету: «після затвердження державного бюджету на новий рік необхідно розробити та погодити з відповідними центральними органами виконавчої влади порядок використання коштів, передбачених дербюджетом на ту чи іншу програму, після чого цей порядок має затвердити Кабінет Міністрів України». 

6 квітня 2011 року, уряд схвалив постанову Кабміну «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для фінансової підтримки друкованих періодичних видань культорологічного та літературно-мистецького напрямку». Ця постанова регулює питання фінансового забезпечення друкованих періодичних видань культурологічного та літературно-художнього напрямку та забезпечує ефективне і цільове використання коштів держбюджету, передбачених Міністерству культури за бюджетною програмою «Фінансова підтримка друкованих періодичних видань культурологічного та літературно-художнього напрямку».

Як відзначила Олена Чередниченко, «схвалення порядку дає можливість розблокувати рахунки в органах Державного казначейства Державному підприємству "Газетно-журнальне видавництво Міністерства культури України" та виплатити заробітну плату його працівникам».

Вона також повідомила, що після закінчення випробувального терміну Віру Маковій не було затверджено на посаду головного редактора «Культури і життя». «Керівництво Газетно-журнального видавництва прийняло рішення не затверджувати пані Маковій на посаді головного редактора, оскільки вона не впоралася зі своїми обов`язками під час випробувального терміну», - йдеться у коментарі прес-служби Мінкульту. Сама ж пані Маковій розповіла ТК, що не змогла знайти спільної мови з прес-службою Міністерства.
 
Виконувачем обов’язків головреда газети нині є Орест Когут, який до цього часу був керівником видавництва і, можливо, поєднуватиме ці посади.  
 
Через перерви у надходженні коштів з держбюджету видавництво Мінкульту вже не вперше має проблеми з фінансуванням. Нагадаємо, влітку 2010 року працівники газети не отримували зарплати, але продовжували виходити на роботу та готувати публікації. Восени заборгованість погасили, а попередні номери надрукували та надіслали передплатникам. 

Після фінансових проблем «Культура і життя» відновила вихід у  січні 2011 року з новою концепцією та командою. Зокрема, змінився дизайн видання, на його шпальтах активніше висвітлювалося сучасне мистецтво. До цього часу «Культура і життя» виходила двічі на місяць на восьми шпальтах. Планувалося, що газета відновить щотижневий вихід. З декількох видань Мінкульту «Культура і життя» залишилося єдиним, що виходило друком.
 
У Мінкульті зазначають, що державне підприємтсво «Газетно-журнальне видавництво» фінансується міністерством частково, отримуючи лише підтримку, а решту необхідних коштів має заробляти самостійно. 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY