detector.media
Богдан Кутєпов
05.04.2011 15:23
На ТОНІСі екстрасенси клонують глядачів
На ТОНІСі екстрасенси клонують глядачів
Ведуча інтерактивної програми пішла з проекту, коли довідалася про те, що, начебто, всі телефонні діалоги в програмі постановочні

Читачів «Детектор медіа» навряд чи треба переконувати, що всі інтерактивні шоу, де треба підрахувати кількість трикутничків, скласти слово «ХЛІБ» із літер «ж», «п», «о», «а», або ж де в студії сидять ворожки й пророчать долю - не більше, ніж грубий обман. Грубий, але водночас і достатньо витончений для того, щоб організатори не загули до буцегарні за шахрайство. Та відтепер є всі підстави, щоб махінації й ошуканство відкрито назвати своїми іменами.

 

 

«Таємниці долі»

 

Уявіть собі програму, яка в прямому ефірі ладна вирішити будь-яку вашу проблему. Починаючи від найдрібніших, - чи то песик занедужав, чи не знаєте, якого кольору машину купувати - і закінчуючи крахом особистого життя та страшними невиліковними хворобами. Панацею знайдено! Принаймні, в цьому запевняють ведучі й експерти програми «Таємниці долі» на телеканалі ТОНІС.

 

Щодоби опівночі в ефірі загальнонаціонального каналу починають правити бал ворожки, провидці, чаклуни й екстрасенси. Кого лишень серед них немає! Жінка-енерготерапевт спроможна за допомогою рун, карт таро і давніх символів позбавити вас «кармічних вузлів», розкрити сексуальну енергію і скорегувати долю. Головна її фішка - бізнес-прогноз, підбір ділових партнерів і вплив на важливі перемовини. Профіль іншого експерта - робота з дітьми, пошук зниклих безвісти людей і викрадених машин. Ось - засновниця «Бджолиної школи здоров'я», а ця - учениця Джуни. Експерти «Таємниць долі» знімають вроки, чари, вінець безшлюбності, лікують безпліддя й онкохвороби, гармонізують стосунки в сім'ї, пророкують майбутнє, позбавляють алко- й наркозалежності, корегують вагу й потенцію, ворожать, лікують тварин і вирішують будь-які проблеми через, даруйте, «психостатичний аналіз».

 

 

Екстрасенси

 

А які в них регалії та послужні списки - очманіти можна! Валентина Нікітенко - представниця Московського універсального інституту інноваційних технологій, нащадок старовинного роду донських козаків «Берегиня», фіналістка другої російської «Битви екстрасенсів» і популярна телеведуча (серйозно?). Валентина, до речі, готова цілодобово надавати консультації, якщо ви надішлете їй есемес зі словом «МИР». Олена Стеценко - знахарка в шостому поколінні, походить із стародавнього івано-франківського роду, перші згадки про який датовано 1724 роком. Вона ж - майстер четвертого ступеня міжнародної школи енергетичного хілерства і кармічної корекції. Світлана Довгаль - ведунка в 13-му поколінні Фінського роду (?), фіналістка другої української «Битви екстрасенсів» та експерт програми «Паралельний світ».

 

Автор не йме віри, що серед читачів «Детектор медіа» є ті, хто свідомо готовий сплачувати сотні гривень за телефонні рахунки, щоб отримати рідкісну можливість поспілкуватися з унікальними телевізійними екстрасенсами. Ну, а більш довірливим українцям можна хіба поспівчувати, бо ж ніхто не змушує їх під дулом пістолета набирати платні «0-900...». Та, виявляється, «розвод» полягає не лише в некомпетентності експертів та дорогих телефонних дзвінках і есемес. Ми отримали свідчення того, що «Таємниці долі» - це комерційна оборудка, в якій реалізовано кілька різноманітних схем. Ці свідчення ще належить перевірити компетентним органам, а тим часом - судіть самі.

 

 

Головний свідок

 

«Детектор медіа» отримала листа від Руслани Фадеєнко, котра з 2009-го працювала ведучою інтерактивної програми. Чи то пак, як каже сама Руслана, вона «рекламувала послугу вирішення будь-яких проблем, розповідаючи глядачам про експертів». Ведуча пішла з проекту, коли довідалася про те, що, начебто, всі телефонні діалоги в програмі постановочні! Частково процитуємо лист:

 

«Послухайте кількадесят хвилин поспіль - і ви почнете впізнавати голоси. Існує кілька голосів: жіночий молодий, жіночий віковий і 3-4 чоловічих. До того ж, дивно, що превалює чоловіча аудиторія, адже такими програмами, як правило, переймаються здебільшого жінки. Відповідь проста: колектив даного інтерактиву складається переважно з чоловіків. Зверніть увагу також на те, як підозріло точно експерти "вгадують" інформацію щодо тих, хто телефонує. Навіть за теорію вірогідності десь має бути помилка.

 

Я не беруся щось запевняти стосовно здібностей самих екстрасенсів. Я - не фахівець в даній царині, бо вірю в здоровий глузд і кохання. Лише зазначу: про вагітність однієї із співробітниць колектив дізнався на 5 місяці. Тобто упродовж 4 місяців вона працювала поруч з експертами програми - жоден з них і не здогадувався про її "цікавий стан". Робіть висновки самостійно, адже для справжнього екстрасенса відчути вагітність - елементарне вміння...».

 

 

Руслана Фадеєнко

 

Ми подзвонили ведучій, щоб з'ясувати більше подробиць.

 

- Руслано, у вашому листі є досить серйозні звинувачення. Ви не підписували договорів про нерозголошення?

- Взагалі жодних договорів не було підписано, все було на чесному слові. В принципі, ці люди мене жодного разу не обманули, тобто всі наші домовленості вони виконували. Але все-таки вони мене обманювали, бо я чула, що дзвінки підставні, а вони мене дуже довго запевняли і казали, що це мені здається.

 

«Детектор медіа» провела власний експеримент, порівнявши кількох додзвонювачів. Чи справді голоси, які ви зараз почуєте, належать одним і тим самим людям - достеменно зможе встановити лише експертиза. Та вслухайтеся в ці інтонації.

 

 

Ось як цю історію описує Руслана Фадеєнко:

 

«Там була така дуже активна Лілія Романова (екстрасенс. - ТК). Вона ще навіть креативила ці дзвінки, казала: "давайте якобы спросим об этом". І коли я її особисто запитала: "Лилия, вы обманываете людей, вам же звонят, за деньги и т. д.", вона сказала: "А мы давайте представим, что это реклама шоколада, таке малюсеньке звірятко робить лапками ось так". Тобто, в такому плані, що ми граємо в гру. Вона мені особисто це сказала. Якщо Лілія Романова буде розповідати, яка вона чемна, то насправді вона не дуже чемна, тому що вона сама ці дзвінки ще й придумувала».

 

 

Відповідь екстрасенса

 

Лілія Романова активно уникала контактів із «Детектор медіаю». Натомість розповідати про те, які чемні екстрасенси, взявся найвідоміший експерт програми «Таємниці долі» - переможець першої української «Битви екстрасенсів», володар гран-прі «Кришталева рука», учень школи Ракріома та нащадок великого Кобзаря (!) - Анатолій Шевченко.

 

- Знаете, я вам могу только одно сказать. Если кто-то что-то организовывал, то это, наверное, в качестве исключения. Потому что мне, например, не нужны фиктивные звонки. Я в открытом эфире работал. Люди, которые дозванивались мне в открытый эфир, потом приходили и на приём. Это факты, это задокументировано. Те же люди, которые звонили, приходили на приём потом, я с ними работал. Я никаких таких данных не имею, что какие-то фиктивные звонки были.

 

- Ви як людина з екстрасенсорними здібностями змогли б відрізнити, що дзвінки несправжні?

- Я такой целью просто не задавался. У меня проблемы такой не стояло. Мне звонки шли спокойненько. Я отвечал, как я вижу, как знаю, как чувствую. И у ТОНИСа ко мне претензий не было... Я могу сказать одно, что в то время, пока я там присутствовал и программы были с моим участием, там никаких фиктивных звонков не было. Если кто-то из экспертов слабый и звонки себе организовывал, просил кого-то... Когда мы там участвовали в начале 2010 года, в то время были программы и на ТРК «Киев», и на ТОНИСе, и частично программы на Россию шли. Никто не допускал каких-то таких звонков, о которых вы говорите, фиктивных или подстроенных. Это нелицеприятная ситуация.

 

 

Анатолій Шевченко

 

Я пошел туда из идеологических соображений, ни за какие ни за деньги. Мы участвовали на добровольных, благотворительных началах.

 

- Ви не отримували гонорарів?

- Нет, конечно. Может быть, кто-то и требовал какие-то гонорары, я лично никаких гонораров не получал.

 

- Але потім ці люди приходили до вас на прийом?

- Опять-таки, эти люди приходили на приём в качестве благотворительных акций. Потому что, с одной стороны, мы договаривались о взаимном сотрудничестве. Допустим, мне предлагается выступление, - я выступаю. Таким путём я доказываю, что мы есть, есть такие люди, что зрители благодарны, что в прямом эфире это звучит. Если кто-то не верит, то он приходит на приём. Приёмы были задуманы только как подтверждение того, что в эфире никаких таких, как вы говорите, сложных ситуаций нет. Люди, которые звонили в эфир, приходили сами и говорили: да, мы убедились, что действительно вы работаете, у вас есть способности у всех, и мы теперь не сомневаемся. Так и запишите, что приёмы были задуманы в качестве подтверждения способностей экспертов... Я за это денег не требовал, в каких-то финансовых отношениях не состоял. Я это делал из идеологических соображений. Мне это как свой промоушн, свой пиар. Выступать по телевидению - это всегда приятно, с моральной точки зрения приятно, подтверждение своего статуса тоже приятно. Вы поняли смысл моих слов? Не будете перекручивать?

 

 

Ми - ні. Ну що ви, Анатолію Івановичу! А от люди, котрі працювали в програмі «Таємниці долі», запевняють, що й експертні відповіді на есемес, і прийоми глядачів - теж начебто фікція. Автор має сміливість припустити, що так було не весь час. Але й не одноразово. Розповідає Руслана Фадеєнко:

 

«Експерти вже не лишаються після ефіру для приватних телефонних консультацій, як обіцяють в програмі. Через блокування справжніх дзвінків люди не можуть поспілкуватися з фахівцем, що працює в кадрі, тому змушені говорити з тими, хто поза кадром. А відповіді на глядацькі есемес дають не дипломовані спеціалісти, а телефонні оператори. 20-річні хлопці та дівчата використовують для цього інтернет...

 

Респект за винахідливість, однак із морально-етичного боку така експлуатація віри не додає честі. Та ще й в скрутні часи. Адже телефонують реальні люди. З реальними проблемами. І платять за це реальні гроші».

 

 

Хто крайній?

 

Якщо за цю справу візьмуться правоохоронці, довести чиюсь вину буде надзвичайно складно. У схемі, за якою юридично працюють «Таємниці долі», навіть дідько ногу зломить. Сам формат куплено в голландського медіагіганта - холдингу Endemol (відомого «Фабрикою зірок», «Граєш чи не граєш?» та іншими шоу світового рівня). Виробництво в Україні організував іноземець Лукас Ейнджелл, раніше відомий нічним шоу «Клуб Нічки» на НТН. Про його причетність до екстрасенсорного шоу редакція дізналась із власних джерел. Коли ж подзвонили йому по коментар, Ейнджелл перебував за кордоном і послався на роумінг. У відповідь на запитання електронною поштою Лукас здивував: «Я не маю жодного відношення до програми, яка виходить на ТОНІСі».

 

Можна було би списати це на непорозуміння. Та іноземець, м'яко кажучи, каже неправду. По-перше, саме Лукаса своїм шефом називає екс-ведуча програми Руслана Фадеєнко:

 

«Взагалі в нього британське коріння, але він уже давно на російському ринку подібні проекти довго робив, а зараз в Україні... Це Лукас Ейнджелл... Він для управління набрав групу і вникає рідко, - коли, наприклад, якась проблема або значно зменшується кількість дзвінків. Він тоді може підключитися. А взагалі працюють наші "мальчики-дєвочки", які сидять на місці. Я думаю, що він навіть, можливо, про ці підставні дзвінки не знає».

 

По-друге, сам Лукас Ейнджелл у 2009 році давав інтерв'ю «Фокусу», представляючись акціонером компанії «Л.А. Інтерактив», яка транслює на ТОНІСі езотеричний проект. Як з'ясувала «Детектор медіа», це реальне товариство з обмеженою відповідальністю, зареєстроване на Оболоні по вул. Сокальській, 4.

 

Також непроста участь у цій історії самого телеканалу ТОНІС. Як правило, канали намагаються показово відмежовуватися від подібних інтерактивів, - якраз щоб не відповідати за можливі наслідки. Той таки ТОНІС у 2007-му показував «Вікторину для кмітливих», після участі в якій глядачі отримували сотні гривень боргів за телефонні послуги. Коли журналісти стали шукати винних, юристи каналу продемонстрували документ, де вказано: ТОНІС лише продає ефірний час, а за зміст інтерактивну відповідає виробник - угорська фірма.

 

У випадку ж із «Таємницями долі» все інакше. На самих початках проект знімали аж у Ялті, а на ТОНІСі й справді його лише транслювали. Та коли справи пішли вгору, офіс переїхав у столицю, на вулицю Глибочицьку. А в ефір екстрасенси почали виходити безпосередньо зі студії телеканалу. Цю інформацію із власних джерел «Детектор медіа» підтвердив і програмний директор ТОНІСа Олексій Захарченко.

 

- Я не знаю, постановочні дзвінки чи ні. Це проект окремий, а не телеканалу ТОНІС. Я ж не відстежував, хто їм дзвонить! Самі собі вони дзвонять чи хто...

 

- А ТОНІС до цього ніяк не причетний?

- Ну звичайно, не причетний! Ми ж не бігаємо по вулицях і не збираємо людей, щоб вони спеціально дзвонили. Ми не втручаємось у процес, це в них треба запитувати.

 

- Ви не відповідаєте за наповнення програми?

- Ну звісно, ні! Вони («Л.А. Інтерактив». - ТК) самі її виготовляють на базі телеканалу ТОНІС.

 

- Після того, як ви дізналися від «Детектор медіа» про підставні дзвінки, чи будете ви на це якось реагувати?

- Ну, а по суті справи, яка різниця? Якщо вже так брати, то в будь-якому шоу є елементи постановки. Навіть на СТБ в шоу екстрасенсів («Битва екстрасенсів». - ТК) - те ж саме, сценарії пишуть заздалегідь. Там відсотків тридцять - теж неправда.

 

- Але справа в тім, що у вашому випадку - платні дзвінки, й екстрасенси вгадують усе...

- Я це розумію, але кажу вам: є програма і є люди, котрі її виробляють... Це не ТОНІС виготовляє, це лише на базі ТОНІСа... Тому краще поставте це питання тим бабусям, які в нас в ефірі йдуть.

 

 

«Детектор медіа» це й намагалася зробити, але, як вам уже відомо, учасники проекту все заперечують, а організатори - взагалі відхрещуються від своєї участі в проекті. Коло замкнулося.

 

Ще одна перепона в процесі встановлення винних - плутанина з назвами. Спочатку езотеричний проект на ТОНІСі називався «Знаки долі», потім «Шлях успіху», а відтак і дотепер - «Таємниці долі». Цілком припустимо, там і засновники, і замовники варіюються.

 

До кінця незбагненно, для чого було - якщо таки це правда - видавати в ефір «липові» телефонні дзвінки. Можливо, щоби приховати некомпетентність так званих експертів? Поки вони блискавично вгадували найінтимніші подробиці з життя підсадних додзвонювачів...

 

 

...справжні глядачі ТОНІСа отримували астрологічні прогнози від студентів-практикантів. І знімали вроки за допомогою недешевих есемесок.

 

 

***

 

Уже два роки під сукном лежить законопроект Ксенії Ляпіної про заборону в Україні подібних інтерактивів. Та чи варто ТОНІСу бідкатися, що його досі не ухвалили? Можна бодай взяти приклад у ТРК «Київ», де нове керівництво, зваживши всі «за» й «проти», миттю позбулося таких самих астрологів і провидців. Щодня продавати 4 години ефірного часу за ціною рекламного - це дуже круто. Для небагатого каналу це космічні гроші! Але чи варто ризикувати репутацією? Зрештою, вирішувати ТОНІСу. А може, і прокуратурі?

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY