detector.media
31.03.2011 17:01
НРКУ відмовляється від УКХ-діапазону частот
Держкомтелерадіо остаточного рішення ще не ухвалив

Національне радіо хоче припинити використання передавальних засобів діапазону ультракоротких хвиль для розповсюдження програм УР-1, УР-2, УР-3 у разі їх дублювання передавальними засобами FM-діапазону. Про це зазначив директор департаменту телебачення і радіомовлення Держкомтелерадіо Сергій Абрамов на засіданні колегії Держкомтелерадіо 31 березня.

 

«Малопотужні передавачі у 15 районах Вінницької області практично дублюють роботу двох потужних УКХ- та FM передавачів, тоді як державне фінансування послуг з трансляції програм, виготовлених для державних потреб, вкрай обмежене і потребує значної економії коштів. Отже, використання УКХ-передавачів є недоцільним та економічно необґрунтованим», - сказав пан Абрамов.

 

Про те, що Національна радіокомпанія України відмовляється від УКХ, напередодні, 30 березня, на засіданні Нацради з питань телебачення і радіомовлення заявив генеральний директор НРКУ Тарас Аврахов. На закид члена Нацради Миколи Фартушного, що НРКУ систематично зменшує потужність передавачів, і на запитання, чи планує компанія вносити відповідні зміни до ліцензії, пан Аврахов відповів: «Так, ми повернемо (частотний ресурс) УКХ державі, оскільки це неефективне використання коштів».

 

На засіданні колегії Держкомтелерадіо Тарас Аврахов зазначив, що діючі передавальні засоби довгохвильового, середньохвильового та короткохвильового діапазонів, що транслюють програми НРКУ, фізично відпрацьовані, морально застарілі і мають надзвичайно високі показники енергоспоживання. Водночас сучасні прогресивні радіотехнології дозволяють поширювати інформацію супутниковими каналами, інтернетом та наземними ефірними передавальними станціями з низьким експлуатаційними витратами та високими показниками охоплення аудиторії, зауважив пан Аврахов.

 

«Враховуючи складнощі з отриманням ліцензій на канали мовлення в FM-діапазоні, НРКУ розглядає можливість пріоритетного використання існуючих мереж радіомовлення у середньохвильовому діапазоні», - сказав гендиректор НРКУ.

 

Сергій Абрамов також зазначив, що з метою зменшення фінансових витрат на трансляцію радіопрограм в СХ-діапазоні доцільно здійснити поступову заміну існуючих застарілих СХ-передавальних засобів на високоефективні аналогово-цифрові передавачі, що скоротить витрати на поширення на 30-50 %, а також закладе підвалини для впровадження цифрового мовлення стандарту DRM з мінімальними додатковим витратами. За його словами, зменшити фінансове навантаження на бюджет НРКУ зможе також поширення радіопрограм іномовлення лише супутниковими каналами та мережею інтернет, бо використання приймачів з КХ-діапазоном на сьогодні не поширене за кордоном.

 

Рішення колегії з цього питання прийняте лише за основу, оскільки не всі присутні були згодні з пропозицією припинення використання передавальних засобів УКХ.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY