detector.media
17.03.2011 12:03
Депутати достроково закрили слідчу комісію з «частотних» питань

Верховна Рада припинила діяльність тимчасової слідчої комісії, яка розслідувала законність видачі ліцензій на частоти Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення. 17 березня 2011 року за відповідну постанову проголосувало 243 народні обранці.

 

Термін роботи ТСК мав сплисти через 3 місяці, тобто її діяльність припинена достроково.

 

Повна назва закритої комісії - «З питань розслідування законності прийняття рішень Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення щодо проведення конкурсів та встановлення переможців конкурсів на отримання (переоформлення) ліцензій на мовлення з використанням відповідних частот у 2005-2010 роках».

 

Голова комісії народний депутат Інна Богословська ще раз підтвердила попередній висновок ТСК про те, що діяльність Нацради в 2005-2010 роках була досить заполітизованою. Обмежень свободи слова і діяльності 5 каналу і ТВі комісія не виявила, оскільки канали мовлять у тому ж обсязі, що й до 2010 року. «Конкурс на отримання ліцензій на мовлення з використанням вільних телеканалів 27 січня 2010 року Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення було проведено з грубим порушенням закону як з боку посадових осіб Національної ради, так і з боку учасників конкурсу. Незаконність проведення конкурсу 27 січня 2010 року і прийнятих за його результатами рішень підтверджено рішеннями судів», - зазначила пані Богословська.

 

Народний депутат також зауважила, що ТСК радить діючій Нацраді бути більш відкритою та професійною, пропонує в обов'язковому порядку запрошувати представників ЗМІ для висвітлення своїх засідань, зважаючи, що відповідно до статті 24 Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» засідання Національної ради є відкритими.

 

Крім того, ТСК порадила Кабміну визначитись щодо стратегії розвитку медійного простору України, державних ЗМІ, громадського телебачення та радіо, розглянути цю стратегію за участі громадськості і представників ЗМІ.

 

Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації із залученням Національної ради з питань телебачення і радіомовлення  мають підготувати пропозиції про внесення змін до чинного законодавства з питань телебачення і радіомовлення щодо усунення прогалин у цій сфері.

 

Органи державної виконавчої влади повинні забезпечити рівні умови для ЗМІ та не допускати будь-якої політизації у діяльності Нацради.

 

Депутати взяли звіт ТСК до відома. Вони надішлють його президентові України, Кабміну, Генеральній прокуратурі, СБУ для відповідного реагування. Висновки ТСК будуть опубліковані в газеті «Голос України».

 

Проти припинення повноважень комісії виступили представники фракцій БЮТ та «НУ-НС». Зокрема бютівець Андрій Павловський вважає, що комісія має продовжувати роботу, тому що і сьогодні є чимало фактів недобросовісної роботи Нацради. «Треба чесно працювати, а не кришувати Хорошковського», - закинув Богословській пан Павловський.

 

Народний депутат Ірина Геращенко запитала, чому ТСК нічого не сказала у звіті про те, що колишній член Нацради Юрій Плаксюк, який  підписував нібито незаконні рішення, наразі обіймає посаду голови Держкомтелерадіо, і що висунула його на цю посаду парламентська більшість. За її словами, перш за все треба заслухати звіт Нацради на парламентському комітеті з питань свободи слова та інформації.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY