detector.media
Наталка Полинкова
, для «Детектор медіа»
22.02.2011 08:45
Кому в Україні жити добре?
Кому в Україні жити добре?
Недільний ефір українського телебачення – суцільне перемивання зіркових кісток

Недільний ефір українського телебачення - суцільне перемивання зіркових кісток. «Козирне життя», «Зіркове життя», «Розкішне життя», «Світське життя»... А ще - «Ексклюзив», «Аналіз крові», «Під прицілом», «Ти не повіриш», «Шоуманія», «Моя правда». І це далеко не повний перелік телепрограм, які висвітлюють правду, а іноді q чутки, про життя відомих та знаменитих...

 

Що вони їдять, на яких автівках їздять, у яких палацах мешкають, кого кохають і з ким сплять. Журналісти роблять надбанням громадськості, здавалося б, найінтимніші таємниці українських і російських зірок і щедро годують ними телеманів. 

 

В телеефірі зіркові програми складаються в цілі недільні блоки, повільно перетікаючи одна в іншу. Майже в кожній - однаковий за стилем динамічний монтаж і той самий чоловічий голос, що читає закадровий текст із незмінною професійною інтонацією. Окремі теми дублюються з однієї програми в іншу... Якщо без реклами - не встигаєш помітити зміну заставок і перехід до наступного телепродукту. Адже зіркові програми безмежно схожі між собою, наче брати-близнюки. І все б нічого, адже все це - доволі високої якості, проте навіщо ж стільки схожого за стилем і наповненням відеопродукту пропонують українському глядачеві?

 

За хронологією недільного ефіру тон зірковості задає «Козирне життя» на ICTV. Пів на дванадцяту - доволі підходящий час, щоб і герої програм змогли подивитися на себе коханих, адже рано вони не встають. Зрозуміло, що продукт значною мірою рекламний - сім\'я ресторанів «КК» і в заставках, і подекуди в сюжетах. Проте відпрацювання спонсорства не перетворило програму на суцільну рекламну паузу.

 

«Козирне життя» - власний продукт телеканалу. Його ведуча - Валерія Черненко - з 2006-го висвітлювала культурну тематику в програмі «Факти тижня з Оксаною Соколовою». «За три роки матеріалу і зв\'язків назбиралося стільки, що керівництво вирішило створити окремий проект. Мені запропонувати стати ведучою програми "Козирне життя"», - розповідає Валерія на сайті телеканалу.

 

Натомість це - найбільш різношерстий за стилем зірковий телепродукт. В одному «Козирному житті» - і про світські події (цільова тема іншої програми про зірок - «Світського життя»), й окремі теми з кількома героями, на кшталт «пластичні операції» чи «кіно в житті зірок» (це окремі теми для цілого випуску «Зіркового життя» на СТБ), а ще - розповідь про долю окремої зірки з її великим інтерв\'ю (як, скажімо, в «Моїй правді»). І все це - добре динамічно змонтовано, із використанням великої кількості різноманітного якісного архівного відео та вдало дібраними синхронами між короткими закадровими текстами, повністю озвученими професійним чоловічим голосом. Утім, іноді в сюжетах проскакує відео із явно замальованим логотипом іншого каналу. Свого чи купованого архіву явно не вистачає...

 

«Козирне життя» - тридцятихвилинка з кількома сюжетами, не пов\'язаними між собою єдиною темою. А між сюжетами - підводки ведучої в студії. Валерія Черненко в кадрі тримається добре, проте чи гламуру Каті Осадчої, чи епатажу Дмитра Коляденка їй бракує. Занадто прості студійні переходи не зовсім органічно складають ланцюг між досить яскравими темами сюжетів.

 

А слідом за «Козирним життям» можна навіть канал не перемикати - ICTV демонструє встик ще одну програму про зірок - «Ти не повіриш». Без реклами, з таким самим за стилем монтажем сюжетів та закадровим чоловічим голосом...

 

Ще одне «життя» - «Зіркове» - на СТБ. Тут узагалі без ведучих. Одна зіркова тема - одна програма. Наприклад, епатаж чи актори однієї ролі, зіркові шлюби чи шкідливі звички. Героїв добирають під кожну тему - досхочу.

 

«Зіркове життя» - один із власних проектів СТБ на зіркову тематику. На телеканалі навіть створено окреме творче об\'єднання (одне з п\'яти), що займається виробництвом зіркових програм. А їх на каналі аж чотири: окрім «Зіркового життя» - «Моя правда», «Неймовірні історії кохання» та «Зважені та щасливі».

 

На сайті каналу «Зіркове життя» позиціоновано як найкращий проект про зірок. Працюють над ним 6 знімальних груп (на невеликих каналах це повний склад новинної служби). І на кожен випуск ідуть місяці пошуків і творчої роботи. В результаті - якісні вічнозелені документальні програми із тим самим динамічним монтажем із короткими закадровими текстами і численними лайфами, що робить сприйняття матеріалу надлегким і динамічним. «Зіркове життя» дивитися цікаво, проте без ведучого програма виглядає якось безособово...

 

Далі - «життя» «Розкішне» на «Плюсах». Відносно новий продукт (прем\'єра відбулася 16 січня). Ймовірно, продюсери вирішили: інші канали про зірок половину недільного ефіру розповідають, а ми що - гірші? І довели, що зовсім не гірші.

 

Виробництво «розкішного» проекту належить студії «Пілот» (з-поміж зіркових вони виробляють також «Анатомію слави» та «Зіркові драми») Новий проект - це вам не просто телеходіння по зіркових гостях, на зразок «Пока все дома» чи «Добро пожаловать» на ТРК «Україна». «Розкішне життя» - найсміливіший зірковий документальний проект, бо він влаштовує справжнє випробування для нервів глядачів. Програма не тільки показує, як живуть найбагатші сучасники і співвітчизники, а й рахує їхні мільйонні витрати.

 

Рахувати «шалені бабки» в чужих кишенях наш глядач полюбляє. Втім, одна справа - назвати незбагненну суму статку когось із чиновників в новинах, і зовсім інша - яскраво і смачно показати, як смітять грошима найбагатші українці й росіяни. Норкові ковдри, шпалери з сусального золота, пустушки від «Шанель» та мільйони і мільйони доларів, витрачених на облаштування власного життя. Тільки в «Розкішному житті» називають справжні суми, які багатії витрачають на свої будинки, автівки, дітей, відпочинок чи розваги. І не тільки називають - виводять на екран титрами. Вочевидь, для того, щоб глядач міг хоча б кількість нулів уявити. А в пересічного українця волосся стає сторч - йому за все життя не заробити на один килимок із маєтку зірки.

 

На відміну від більшості зіркових «тележиттів» - в «Розкішному житті» немає всіляких шмарклів про нелегкі долі героїв. Програму цікавлять суто гроші й усе, на що ці гроші витрачають. До того ж, героями «Розкішного життя» стають не тільки відомі та знамениті, а ще й найуспішніші бізнесмени, про яких широкому загалу майже нічого не відомо. Втім, не лише багатство стає нагодою до залучення бізнесменів до телеефіру. Тут обирають тих, хто вміє зі смаком і розмахом витрачати сотні тисяч зелених. У результаті телепродукт виходить не тільки об\'єктом для заздрощів, а й цікавим екскурсом у світ найдорожчих забаганок сучасності. Одним словом - живуть же люди!..

 

І наостанок звернімося до чи не найстарішого проекту про зірок на українському телебаченні - «Світське життя» з Катериною Осадчою. Запровадивши «Світські хроніки» на ТОНІСі ще 6 років тому, Катерина згодом трансформувала їх у «Світське життя», що спочатку виходило на Першому національному, а з серпня 2008-го - на каналі «1+1».

 

Ось де приклад ведучої в темі. Колишня модель, що підкорила подіуми Токіо, Парижа та Лондона, Катя не тільки тусить разом із зірками, вона сама виступає чи не найяскравішою зіркою в своїй програмі. Справжня світська левиця: дизайнерські сукні, незбагненні капелюшки та повна самовпевненість у спілкуванні з українськими, російськими та світовими співаками, акторами, політиками, модними дизайнерами і навіть королівськими особами! На екрані це виглядає дуже яскраво й лаконічно. Втім, те, що добре для кадру, буває дивним для реального життя.

 

Пам\'ятаю, пару років тому, під час щорічного світського заходу - нагородження переможців конкурсу «Людина року» - спостерігала за Катериною в роботі - в житті, не на екрані. Серед українського бомонду переважно в діловому одязі в залі Палацу «Україна» ведуча «Світського життя» у відкритій сукні та неймовірному капелюсі виглядала не такою вже й своєю. Її неперевершений вигляд був ближче до шоу на сцені, аніж до зірково-бізнесово-політичній тусовки запрошених на це свято. Отже, дівчина перш за все в образі, вона робить свою роботу, і треба зазначити - дуже професійно.

 

А ще приємно, що «Світське життя» не вариться у своїй каші кілька років, а прямує до нових вершин. Самих вітчизняних зіркових паті виробникам програми вже замало. Знімальна група їде на світові модні тусовки, і Катерина й тут не губиться в натовпі - везе до вітчизняного телеефіру неабияку журналістську здобич: ексклюзивні інтерв\'ю (українською, російською чи англійською - вільно) із найвідомішими й наймоднішими світовими зірками першого ешелону. Як кажуть: «Знай наших!». А тут «Світське життя» ще й у гості до зірок ходитиме... Отже, амплуа програми змінюється, а Катя Осадча залишається. Власне, вона і є уособленням програми.

 

Всі названі «життя» зірок - далеко не повний перелік телепрограм про відомих та знаменитих в ефірі українського ТБ. Взагалі, недільний телеефір більшості українських телеканалів можна підвести під єдину схему: «Зранку - зірки, вдень - зірки, увечері - шоу талантів». «Модно, круто, понтово...» Наші співвітчизники люблять підглядати за лаштунки зіркового життя, але в такій кількості, що здається: це вже не підглядання, а маніакальне переживання чужих життів - кращих за власне. Та це вже - до психотерапевтів...

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY