detector.media
21.02.2011 17:43
Через статтю в газеті голова Донецької ОДА викликав на розмову головреда і пригрозив звільнити свого прес-секретаря

Голова Донецької обладміністрації Анатолій Близнюк викликав до себе на «чоловічу розмову» головного редактора газети «Життя» Дмитра Шишкіна - через появу матеріалу про зловживання у торезькому інтернаті, повідомляє «Радіо Свобода». Як писала ТК, автора цієї статті Олену Довженко було звільнено.

 

Як розповів сам голова ОДА, після цієї розмови в редактора «досі руки трусяться». «Я правда сказав так, що в нього досі руки трусяться. Я йому сказав - їдь туди зі своїм кореспондентом в цей інтернат і хоча б добу там проведи. Я тебе не можу примусити - але якщо ти чесний кореспондент, добра людина - їдь туди і добу доглядай цих дітей», - сказав Близнюк.

 

За словами журналістки Олени Довженко, у день виходу публікації Анатолій Близнюк пригрозив звільнити начальницю відділу прес-служби Донецької ОДА Катерину Печерську. Наразі пані Печерська перебуває у відпустці, втім, про звільнення її вже повідомили. Вона сподівається, що все ж таки залишиться на посаді після виходу на роботу.

 

У матеріалі Олени Довженко йшлося про тяжке життя і порушення прав дітей-інвалідів у торезькому інтернаті. Журналістка каже, що не висловлювала у статті власну точку зору, а використовувала коментарі експертів. Натомість керівництво газети «Життя» звинуватило її у непрофесіоналізмі, а матеріал зняли із сайту. За словами журналістки, її змусили звільнитися.

 

«У п'ятницю почалось нестерпне штурхання мене. Вони мене довели. Дзвонили по телефону - головний редактор Шишкін і його заступниця Лавріненко... У понеділок мене довели до такого стану, що я просто зібрала речі і пішла», - розповіла пані Довженко.

 

Колеги Олени Довженко підтверджують, що керівники газети «Життя» неодноразово дозволи собі ображати журналістів за матеріали, які не конче відображають позицію влади. Їх дивує причина звільнення - «непрофесіоналізм».

 

«Олена Довженко одна з найкращих наших студентів. І не лише тому, що вона отримала червоний диплом, а тому, що вчилась професії дуже зосереджено і відповідально. Олена добре знає, що таке об'єктивність, журналістські вимоги. Я не можу повірити, що вона порушила стандарти. Вона молода, але виважена людина», - говорить викладач Донецького національного університету Ірина Черниченко.

 

Як повідомляє «Радіо Свобода», у неділю керівництво газети «Життя» у категоричній формі відмовилось офіційно коментувати ситуацію. У свою чергу заступниця головного редактора Жанна Лавріненко сказала, що Олена Довженко пішла з газети через проблеми зі здоров'ям. Пані Лавріненко спростовує закиди про «примусове звільнення».

 

Газета «Життя» виходить за фінансування Донецької обласної ради й облдержадміністрації. У приміщенні цих державних відомств знаходиться її редакція. Одразу після звільнення журналістки у наступному виданні газета «Життя» опублікувала іншу статтю про оперативну реакцію керівника облдержадміністрації Анатолія Близнюка на повідомлення у ЗМІ щодо торезького інтернату та спростування заяв про зловживання у будинку для дітей-інвалідів.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY