detector.media
21.02.2011 11:45
Піховшек та Соколовська просять «Репортерів без кордонів» спростувати «неправдиві твердження» (ДОПОВНЕНО)

Журналіст В'ячеслав Піховшек та головний редактор «Известий в Украине» Яніна Соколовська звернулися із заявою до міжнародної організації «Репортери без кордонів», у якій зазначають, що твердження «Репортерів...» щодо них не відповідають дійсності та є неправдою, і просять їх спростувати. Цей лист опубліковано на сайті «Репортерів без кордонів».

 

«Я, В'ячеслав Піховшек, не є і ніколи не був піар-консультантом ні Віктора Януковича, ні іншого політичного діяча. Я - позаштатний автор сайту "Лівий берег", пишу також для газети "Известия в Украине". Деякі мої публікації з'являлися в журналі "Главред", на сайтах "Главред" та УНІАН, а також київській англомовній газеті Kyiv Post. Твердження, що я нібито є піар-консультантом кого-небудь, є неправдою. Прошу його спростувати», - йдеться у листі.

 

За словами пана Піховшека, він не є людиною, близькою до уряду України чи до будь-якого іншого уряду, тому просить ці слова спростувати.

 

Яніна Соколовська категорично відкидає твердження про те, що вона є керованою певною політичною партією. «Я також не вступала до жодної із політичних партій. Ні я особисто, ні "Известия в Украине" жодні партійні інтереси не обслуговують. Газета із 93-річною історією публікує всі точки зору. Наші автори - шановані в Україні і в світі люди. Припущення, що "Известия ..." є проурядовим виданням, є неправдою. Прошу його спростувати», - зазначає пані Соколовська.

 

Крім того Яніна Соколовська категорично заперечує факт відмови Сергію Лещенку в опублікуванні його контррепліки. «Як головний редактор засобу масової інформації газети "Известия в Украине" я висловила вимогу документального підтвердження суджень Лещенка», - пояснює пані Соколовська, і додає, що самостійна перевірка редакцією деяких тверджень Лещенка не підтвердила їх достовірність. Яніна Соколовська просить спростувати твердження щодо начебто застосування цензури до статті Лещенка, бо це є неправдою.

 

В'ячеслав Піховшек і Яніна Соколовська впевнені, що організацію «Репортери без кордонів» підставили публікацією цих неправдивих тверджень.

 

«Ми заперечуємо, що метою статті були тиск, чи погрози, залякування, чи змушування когось мовчати. В зв'язку із своєю професійною діяльністю ми неодноразово отримували погрози, тож знаємо такі ситуації. Шануючи право "Репортерів без кордонів" на власну оцінку, наполягаємо на своїй», - далі йдеться у листі.

 

Представник «Репортерів без кордонів» Оксана Романюк у коментарі ТК зазначила, що згідно з європейськими медіастандартами «Репортери без кордонів»  дали можливість В'ячеславу Піховшеку і Яніні Соколовській висловити свою точку зору, і їхній лист був опублікований повністю і без купюр. «Сподіваємось, що це послужить прикладом для українських ЗМІ, і зокрема, для газети "Известия в Украине", яка все-таки опублікує статтю Лєщенка повністю. Ми також лишаємось при своїй думці, що до статті Лєщенка була застосована цензура, а Піховшек у своїй статті вдався до маніпуляцій і залякувань», - сказала представник «Репортерів...».

 

Нагадаємо, 26 січня газета «Известия в Украине» опублікувала матеріал В'ячеслава Піховшека, в якому автор фантазує на тему можливого вбивства Сергія Лещенка.

 

Сергій Лещенко написав репліку у відповідь і надіслав її головному редактору «Известий в Украине» Яніні Соколовській, одначе вона погодилась опублікувати текст лише зі скороченнями, посилаючись на можливі судові позови від згадуваних у репліці осіб. Сергій Лещенко наполягав на публікації його репліки повністю. Відкриті листи Яніни Соколовської і Сергія Лещенка публікувала ТК.

 

«Репортери без кордонів», занепокоєні погрозами на адресу Сергія Лещенка, закликали газету «Известия в Украине» опублікувати відповідь журналіста «Української правди» на статтю В'ячеслава Піховшека в повному обсязі.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY