detector.media
01.02.2011 17:50
Парламент прийняв у першому читанні проект про вилучення квот на українську музику в радіоефірі

1 лютого Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект № 6342 про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо приведення у відповідність із вимогами Європейської Конвенції про транскордонне телебачення до програмної концепції мовлення. За це рішення проголосувало 240 народних депутатів, а саме члени фракцій Партії регіонів, КПУ, Блоку Литвина та позафракційні.

 

Нагадаємо, що цей зареєстрований 26 квітня 2010 року законопроект пропонує вилучити із закону квоти для національного музичного продукту, а саме норму про те, що в загальному обсязі мовлення не менше 50% мають становити музичні твори українських авторів чи виконавців.

 

Доповідач із цього питання голова підкомітету з питань телебачення і радіомовлення Комітету з питань свободи слова та інформації Олена Бондаренко просила не сприймати цей документ як такий, що обмежую українську мову в радіоефірі. «Це приведення норм українського законодавства у відповідність із вимогами Європейської Конвенції про транскордонне телебачення до програмної концепції мовлення. Ухвалення цього закону - це нові робочі місця, розвиток української музики, нові податкові надходження. На нашому боці суспільство, галузь і журналісти», - сказала Бондаренко, зауваживши, що голосування за цей проект стане для депутатів тестом на демократичність і європейськість.

 

Представник фракції БЮТ Михайло Косів у своєму виступі зазначив, що з ухваленням цього закону для української музики не залишиться місця в ефірі. Проти також виступив і Юрій Кармазін (фракція «НУ-НС»). «Як йдеться у висновку Головного науково-експертного управління, цей закон може призвести до послаблення національних інтересів держави. Управління рекомендує за результатами розгляду в першому читанні поданий законопроект відхилити. Я також вважаю, що такий закон не потрібен», - сказав він.

 

Голові Верховної Ради Володимиру Литвину довелося двічі ставити законопроект на голосування, оскільки за результатом першого він не набрав потрібної кількості голосів.

 

Нагадаємо, що парламентський комітет підтримав законопроект № 6342. Також цей проект підтримала Незалежна асоціація телерадіомовників.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY