detector.media
19.01.2011 12:22
Чверть українців бачить відсутність гарантій свободи слова, третина вважає стан свободи слова задовільним (опитування)

Близько 25% українців вважають, що в Україні немає гарантій свободи слова та преси. 42% респондентів переконані: журналісти, які пишуть на гострі теми, потребують захисту. Про це свідчать результати опитування, проведеного у грудні 2010 року дослідницьким інститутом ІFAK Ukraіne на замовлення української редакції Deutsche Welle.

 

12% респондентів вважають, що лише окремі діячі та ЗМІ не бояться висловлювати свою думку. 7% зазначили - ті, хто відкрито висловлюють свої переконання, наражають своє життя на небезпеку. 6% впевнені, що в Україні взагалі відсутня свобода слова. Інші 20% опитуваних заявили, що в цілому ситуація зі свободою слова «сприятлива», але деякі теми є забороненими. Третина українців вважають ситуацію зі свободою слова та преси в країні «задовільною». 17% відповіли, що обмежень на висловлення думок в Україні немає ні для кого. 5% респондентів не змогли відповісти на це питання.

 

 

Більшість опитаних засвідчили необхідність посилити захист журналістів. Так, 42% респондентів вважають за доцільне забезпечити захист працівників ЗМІ, які у своїх матеріалах звертаються до суперечливих тем. 23% українців висловилися за суворіші покарання для тих, хто перешкоджає роботі медіа. 21% респондентів зазначили, що політики мають бути лояльнішими до критики ЗМІ і у такий спосіб слугувати зразком для суспільства. Майже кожен п'ятий українець (19%) вважає за необхідне лібералізацію законодавства, яке регулює роботу засобів масової інформації. Схоже число опитаних (18%) виступають за розвиток культури ведення дискусії в країні. Кожен десятий (11%) вважає, що ЄС зокрема і Захід загалом зобов'язані гостро реагувати на наступ на свободу преси в Україні.

 

 

В опитуванні взяла участь одна тисяча осіб з 35 населених пунктів України. Сукупність опитаних відповідає структурі дорослого населення України.

 

«Детектор медіа»

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY