detector.media
10.01.2011 20:52
24-річна редакторка курдської газети отримала 138 років тюрми
24-річна редакторка курдської газети отримала 138 років тюрми

Турецький суд виніс вирок Еміне Демір (Emîne Demîr), екс-редакторові єдиної щоденної курдськомовної газети Туреччини, звинувачуваної в пропаганді та підтримці курдських повстанців, а також у членстві в терористичній організації. 24-річна журналістка має провести за ґратами решту життя - встановлений для неї термін позбавлення волі становить 138 років, повідомляє сайт «Репортерів без кордонів».

 

Еміне Демір звинуватили в підтримці Робітничої партії Курдистану, яку вважають терористичною організацією багато держав, серед яких Туреччина, Європейський Союз та Сполучені Штати Америки. Суд видав ордер на її арешт, позаяк вона не відвідувала слухань. За кожну з 84 статей, написаних у 2008-2009 роках, Демір отримала 18 років ув'язнення згідно із статтею 314 Кримінального кодексу Туреччини та статтею 7 закону про боротьбу з тероризмом.

 

Журналістка має право оскаржити свій вирок. Її адвокат Сервет Осен попросив виправдати свою клієнтку в ім'я свободи слова, наголосивши, що Еміне Демір не працювала на РПК, а її публікації слід розцінювати як журналістські матеріали, а не пропаганду.

 

Турецька влада забороняла газету Azadyia Welat вісім разів. Щонайменше восьмеро журналістів цього видання перебувають у тюрмі, зокрема двоє колишніх редакторів, звинувачених за тими ж статтями, що й Еміне Демір. Вони також отримали величезні вироки, зокрема, Ведат Курсун 13 травня 2010 року був засуджений до 166 років ув'язнення.

 

«Законодавче переслідування єдиної курдськомовної щоденної газети Туреччини суперечить політичним заявам про рух назустріч курдській меншині, які влада робить із 2009 року. Курдське питання залишається табу та використовується як привід для судового переслідування багатьох ЗМІ та журналістів у Туреччині», - йдеться в заяві міжнародної організації «Репортери без кордонів». Організація звертається до апеляційного суду області Диярбакир із закликом скасувати ордер на арешт Еміне Демір та переглянути занадто жорстокий вирок, винесений журналістці. «Репортери» також повторюють свою вимогу змінити антитерористчне законодавство та звільнити журналістів, ув'язнених за співпрацю з курдськими ЗМІ.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY