detector.media
10.01.2011 17:41
Білоруське ТБ показало фільм про опозиціонерів-самогубців

У Білорусі вийшов на телеекрани фільм, присвячений «підготовці терактів» з боку опозиції - нібито на центральну площу Мінську 19 грудня хотіли вийти юнаки, обв'язані вибухівкою, повідомляє ТСН. Творці фільму стверджують, що опозиція не прагнула виграти президентські вибори, а лише намагалася влаштувати безлад і навіть теракт.

 

Стрічка «Площа. Залізом по склу» вийшла ввечері 9 січня на Першому каналі білоруського телебачення.

 

Глядачі могли бачити, зокрема, відео вилучення електрошокерів, ножів і газових балончиків на кордонах з Росією та Україною і слухати записи телефонних розмов: наприклад, мама телефонує до міліції, і повідомляє, що її 16-річний син обв'язався вибуховими пакетами на зразок поясу шахіда і пішов на площу - «допоможіть мені його впіймати».

 

Білоруська газета «Наша Нива», коментуючи фільм, висловила переконання, що ці розмови - підробка і записані вони на замовлення КДБ.

 

У фільмі зображено, що побиття кандидата в президенти Білорусі Володимира Некляєва ініціювали не співробітники міліції, а його соратники по опозиції - Андрій Санніков, Віталій Римашевський та Микола Статкевич.

 

Нагадаємо, що 19 грудня Некляєв очолював колону своїх прихильників, яка рухалася в бік Жовтневої площі. Некляєв був побитий і з черепно-мозковою травмою доставлений до лікарні, де його затримали співробітники міліції.

 

У стрічці також спростовується інформація опозиціонерів, що штурм Будинку уряду 19 грудня ініціювали провокатори - переодягнені в цивільне міліціонери.

 

Названі імена учасників штурму: це 49-річний Олег Федоркевич, 20-річний Нікіта Ліхавіді, прес-секретар Саннікова Олександр Отрощенко. На закінчення автори картини заявили, що на сьогодні упізнано більше 100 учасників заворушень, а 40 з них вже заарештовані.

 

Тим часом, за словами правозахисників, у кримінальній справі про масові заворушення в Мінську як обвинувачені проходять 25 людей. 23 з них утримуються під вартою, двоє перебувають на підписці про невиїзд.  Серед заарештованих у СІЗО КДБ ув'язнені чотири екс-кандидата в президенти - Санніков, Некляєв, Статкевич, а також Алесь Михалевич.

 

Німеччина, Великобританія, Швеція та Польща наполягають на застосуванні Євросоюзом санкцій щодо Мінська. Очікується, що рішення про санкції буде ухвалено на першій плановій зустрічі глав МЗС країн ЄС у новому році, запланованій на 31 січня.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY