detector.media
05.01.2011 14:40
Пакистанський політик і видавець убитий за критику екстремізму
Пакистанський політик і видавець убитий за критику екстремізму

Салман Тасір,  губернатор північно-східної пакистанської провінції Пенджаб, власник і видавець лахорської газети Daily Times, був застрілений 4 січня в Ісламабаді, повідомляють «Репортери без кордонів». Тасіра вбив його власний охоронець, який здався правоохоронцям і пояснив, що вчинив замах  через критичне ставлення політика і видавця до пакистанського закону про блюзнірство.

 

Убитий вважався однією з найбільш поміркованих постатей у Пакистанській народній партії, що перебуває при владі. «У країні зростає тиск на людей, що протистоять нетолерантності, - йдеться в заяві організації. - Ми закликаємо владу Пакистану зробити все можливе для захисту журналістів та не допустити безкарності вбивць. Насильство проти журналістів сприятиме зростанню самоцензури в медіа». «Репортери» закликають владу у пам'ять про Тасіра змінити закон про блюзнірство, проти якого він виступав, і який часто чинить перешкоди журналістській діяльності. На думку організації, скасування його найсуворіших положень сприятиме свободі слова в країні.

 

Торік у Пакистані було вбито 11 журналістів - більше, ніж у будь-якій іншій країні світу. Нещодавно журнал Newsweek Pakistan отримав серйозні погрози у відповідь на матеріали, присвячені секті Ахмаді, табуїзованій ісламськими фундаменталістами.

 

Тим часом Міжнародна асоціація журналістів застерігає, що вбивство Салмана Тасіра може спричинити нову хвилю нетолерантності та політичного тиску на журналістів у країні. «Тасір був другом демократії та свободи засобів масової інформації, - каже Ейден Вайт, генеральний секретар асоціації. - Він був безкомпромісним у своїй підтримці професійної журналістики та сприяв пакистанським журналістів у їхній боротьбі за свободу. Його смерть - нагадування про те, що виступи проти екстремізму пов'язані з величезним ризиком для тих, хто наважується захищати права людини».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY