detector.media
27.12.2010 10:48
Українську бібліотеку в Москві вдруге обшукали, опечатали та закрили

Після другого обшуку, який відбувся 24 грудня, єдину на території Росії Бібліотеку української літератури в Москві опечатано і зачинено. Про це пише УНІАН з посиланням на директора цього закладу Наталію Шарину.

 

Директор підкреслила, що обшук на підставі відповідної постанови проводили слідчі відділу по боротьбі з екстремізмом Центрального адміністративного округу МВС Росії по місту Москві Павло Тимофеєв і Ацамаз Багдаєв.

 

За її словами, в результаті обшуку було вилучено жорсткі диски з комп`ютерів, а також читацькі квитки. Крім того, Наталія Шаріна повідомила, що співробітники МВС Росії під час щорічного вивозу сміття з бібліотеки - старих буклетів, вивісок, стільців - за участі російських телеканалів «Первый» і «Вести» намагалися підкинути в це сміття принесені із собою видання. Як стверджує пані Шарина, спочатку Павло Тимофєєв намагався покласти цю літературу на книжкові полиці всередині бібліотеки, проте після того, як це помітили співробітники і «вигнали його з будівлі», він кинув згорток у сміттєвоз.

 

Наталія Шарина також повідомила, що після того було складено протокол, куди внесли всю цю інформацію, пізніше на місце прибула заступник начальника Управління культури Центрального адміністративного округу Москви Оксана Гришина і заявила, що бібліотека мала бути закритою раніше на підставі нібито відправленого факсу на адресу Наталії Шариної.

 

Директор бібліотеки підкреслила, що під час опечатування і закриття бібліотеки слідчі поводилися неналежно і погрожували їй. За її словами, співробітники МВС заявляли: «Ви погіршуєте своє становище». Пані Шаріна повідомила, що має намір за даним фактом звернутися в прокуратуру і службу власної безпеки МВС Росії.

 

Відповідаючи на запитання, із чим пов'язані такі дії російської влади проти Бібліотеки української літератури, директор сказала: «Це не пов'язано з будівлею. Це пов'язано із чимось серйознішим - з останніми подіями в Москві.  Президент Росії сказав боротися з екстремізмом і націоналізмом - ось вони і борються».

 

Як писала ТК, 23 грудня з Бібліотеки української літератури в Москві для проведення психолого-лінгвістичної експертизи вилучено більш як 50 видань, зокрема, газети «Нація і держава», «Шлях перемоги», «Українське слово», «Національна безпека України».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY