detector.media
23.12.2010 14:13
НАМ просить президента ветувати закон про ліцензійний збір, а Телекомпалата підтримує його ухвалення

Незалежна асоціація телерадіомовників просить президента накласти вето на закон «Про внесення змін до статті 31 Закону України "Про телебачення і радіомовлення"», ухвалений Верховною Радою 21 грудня (проект № 7021, зареєстрований Кабінетом Міністрів України від 29.07.2010 року). Відповідне звернення до Віктора Януковича НАМ направила сьогодні, 23 грудня.

 

Як зазначено у зверненні НАМ, Верховна Рада відхилила поправки Комітету з питань свободи слова та інформації, якими Кабінет Міністрів зобов'язували визначати ліцензійний збір у розмірі, що відповідає економічно обґрунтованим витратам, пов'язаним із видачею ліцензій. Асоціація вважає, що набуття чинності законом без цих поправок украй негативно вплине на галузь, що може стати критичним в умовах переходу на цифрове телебачення.

 

«Жодна із запропонованих Національною радою з питань телебачення і радіомовлення методик розрахунку ліцензійного збору не є прийнятною. На наш погляд, проблема пов'язана із тим, що неправильно готується аналіз впливу цих нормативних актів на галузь. Хіба можна встановлювати ліцензійний збір у розмірі 46 тис. грн. для підприємства, яке має середній річний прибуток у розмірі 3-5 тис. грн? Адже за найоптимістичніших прогнозів цей ліцензійний збір повністю поглине прибуток за всі 10 років дії ліцензії, і підприємство перетвориться на збиткове», - пояснила керівник Центру законодавчих ініціатив НАМ Ольга Большакова причини необхідності поправок.

 

У зв'язку із цим НАМ просить президента накласти вето і рекомендувати Верховній Раді прийняти закон з тими поправками, що були внесені профільним комітетом.

 

 

 

 


 

 

Тим часом у Телекомунікаційній палаті України підтримали ухвалення закону, тому що це «дозволить розблокувати процес видачі ліцензій, який був фактично призупинений Національною радою».

 

«Наші зауваження не були принципово відмінними і по суті закріплювали в законі положення, описані в програмі економічних реформ президента України на 2010-2014 роки, а саме, що вартість плати за ліцензію повинна співвідноситися з фактичними витратами на її видачу. Ми впевнені, що при затвердженні методики розрахунку такої плати Кабмін як вищий виконавчий орган держави буде апріорі керуватися вказівками, визначеними президентом України і за участі громадськості оперативно ухвалить якісний документ, що дозволяє поновити процеси ліцензування», - зазначила заступник директора Телекомунікаційної палати України Ірина Козлова.

 

Як повідомляла ТК, 21 грудня Верховна Рада підтримала в другому читанні та в цілому законопроект «Про внесення змін до статті 31 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо визначення розміру ліцензійного збору)», відхиливши поправки Комітету з питань свободи слова та інформації.

 

Відтепер Методику розрахунків розмірів ліцензійного збору та плати за переоформлення та видачу дубліката ліцензії затверджує уряд. Проект методики для Кабміну розробила Національна рада з питань телебачення і радіомовлення.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY