detector.media
21.12.2010 18:00
Істерія влади: білоруські правозахисники критикують вибори
Істерія влади: білоруські правозахисники критикують вибори
За словами представника білоруського правозахисного центру «Весна» Валентина Стефановича, у день виборів у спостерігачів постійно виникали проблеми з мобільним зв'язком, інтернетом, частково була заблокована електронна пошта. Близько 60 відсотків незалежних спостерігачів від кампанії «Правозахисники за вільні вибори» не мали можливості в повному обсязі спостерігати процедуру підрахунку голосів виборців. Офіс самого центру «Весна» двічі за ніч виборів піддавався атаці силових структур.

Як підкреслив Стефанович, у виборчому процесі та виборчому законодавстві не відбулося жодних принципових системних зрушень у порівнянні з минулими виборчими кампаніями. Правозахисник підкреслив, що застосування механізму дострокового голосування в тій формі, в якій воно існує в Білорусі, нівелювало всі позитивні моменти. «Тому ми не можемо стверджувати, що дані, озвучені Центральною виборчою комісією, точно відображають волевиявлення білоруського народу», - заявив правозахисник.

Проти дезінформації

Під час масових акцій протесту в ніч виборів було затримано сотні маніфестантів, серед них – п'ять кандидатів у президенти. Як прокоментував віце-президент Міжнародної федерації прав людини Алесь Бєляцький, такі жорсткі заходи демонструються неврівноваженість нинішнього керівництва та його істеричність. «Іти не четвертий термін і фальсифікувати вибори у влади совісті вистачає, а сприймати масові протести – сил нема», - каже Бєляцький.

Білоруська асоціація журналістів виступила проти арештів та побиття журналістів під час акції опозиції, а також проти форми висвітлення подій державними електронними ЗМІ. «Білоруське суспільство було цілковито дезінформоване про цілі мітингу, кількість учасників, їхні дії, а також про дії співробітників міліції», - стверджує заступник голови Білоруської асоціації журналістів Андрій Бастунець.

Артур Смірнов, Христина Ніколайчук, «Німецька хвиля»
 
Фото - www.dw-world.de
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY