detector.media
17.12.2010 14:03
Україномовних ЗМІ в Україні вдвічі менше від російських, а лише 1% фільмів у кінотеатрах – українського виробництва

За інформацією Рахункової палати, з 28,6 тис. зареєстрованих в Україні друкованих ЗМІ українською мовою видається 26,8 тис., але щоденний разовий тираж україномовних видань удвічі менший за російськомовний і становить 18,5 млн примірників. Про це повідомляє прес-служба Рахункової палати за результатами аудиту ефективності використання коштів держбюджету на розвиток і функціонування української мови.

 

Так, на одного росіянина, який проживає в Україні, припадає 4 примірники ЗМІ російською мовою, а на одного українця - лише 0,5 примірника рідною мовою. Отже, читацькі потреби населення України саме в цій сфері не задовольняються майже на 78%.

 

Як раніше повідомляла ТК, перше місце за сукупними річними накладами в Україні утримують російськомовні газети та журнали: наклад газет майже у 2,5 разу більший, а журналів - у 8,5 разу більший за україномовний. Третє місце за рівнем річного накладу посідають англомовні газети та журнали.

 

Також Рахункова палата констатувала незадовільне фінансування заходів з відродження національного кіновиробництва. У 2004-2010 роках на це з бюджету виділено лише 175,5 млн. грн., що дозволяло створювати на рік від п'яти до восьми художніх фільмів.

 

Як наслідок, тільки 21% суб'єктів кінематографії дотримуються квоти показу національних фільмів, встановленої ст. 22 закону «Про кінематографію», а питома вага національних фільмів у репертуарах кінотеатрів України менше 1%.

 

«Ми всі добре знаємо, наскільки заполітизоване мовне питання», - зауважив голова Рахункової палати Валентин Симоненко. - Однак існує непорушне правило: лише реальні результати допомагають знайти істину в найпалкіших суперечках. І в нашому випадку - це виконання державної програми та розроблення критеріїв соціальної значущості мовного питання. Неправильно визначені критерії збільшують проблему. А вихід - виправити критерії, врахувавши і нові вимоги часу, і потреби суспільства в розвитку української мови».

 

Наталія Гошко, для «Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY