detector.media
Наталія Данькова
13.12.2010 07:12
Дарка Чепак: «5 канал має згадати, що новини – це не тільки політика»
Дарка Чепак: «5 канал має згадати, що новини – це не тільки політика»
Директор нового творчо-виробничого центру 5-го – про нову стратегію розвитку каналу

Увечері 9 грудня 5 канал офіційно підтвердив інформацію про призначення Дарки Чепак директором нового творчо-виробничого центру 5-го каналу. Разом із тим Дарка планує поєднувати цю роботу з роботою у «Савік Шустер студії»: «Про це домовлено і з Савіком, і з інвесторами, і з керівництвом 5-го каналу. Всі це знають і всі на це погодилися».

 

На 5-му каналі вона втілюватиме нову стратегію розвитку, яка передбачає розробку нових проектів і структурних змін компанії, і впевнена: для того «щоб бути конкурентним у сучасних умовах, 5 канал потребує нового дихання». Про деталі нової стратегії та перші плани Дарка розповіла у бліц-інтерв'ю ТК.

 

 

- Дарко, чому ви вирішили повернутися на 5 канал? Яка ваша мотивація?

- Я чимало сил віддала 5-му каналу, починаючи з 2003 року. І моє серце часто кров'ю обливається, коли я бачу, що тепер відбувається в ефірі 5-го. Це не зовсім той канал, який ми мріяли побудувати. Але я впевнена, що шанси в нього є. Це по-перше.

 

По-друге, коли я працюю в будь-якому проекті, докладаю всіх зусиль, щоб зробити його успішним. Я була в команді, що створювала «Українську правду», і я щаслива, що сьогодні це політичний проект номер один у країні. Я була в команді, яка втілювала в життя ідею «Корреспондент.net», - і досі це перший у рейтингу новинний ресурс в Україні. Я була в команді, яка робила журнал «Корресподент», - і це перший ілюстрований суспільно-політичний тижневик в Україні. Я працювала на 5-му каналі в той час, коли це був справді перший канал. Тепер я працюю в програмі, яка є першим і найвпливовішим політичним ток-шоу країни. Фактично всі проекти, до старту яких я мала стосунок, і надалі успішно працюють. Єдиний проект, для якого настали не найкращі часи, - це 5 канал. І тому в мене є відчуття, що щось не до кінця було зроблено.

 

Щоб довести канал до пуття, потрібно не так багато часу. Там працюють хороші люди, і кожен пам'ятає задоволення, яке отримуєш від доборе зробленої роботи, або від доброго слова колеги чи шефа. Я дуже сподіваюся, що нам вдасться вдихнути нове життя у команду, кожен її член повірить у свої сили і в те, що від нього залежить успіх загальної справи. Сподіваюся, разом нам вдасться оновити канал, зробити його не таким заполітизованим, яким він нині є, а справді інформаційним, цікавим, який не хочеться вимикати.

 

Власне, в цьому контексті я написала ідеї для стратегії, презентувала їх керівництву каналу і власнику. Вони сподобалися всім, я наразі передала їх маркетологам для розрахунків. Гадаю, після новорічних свят ми зможемо цю стратегію презентувати кожному членові команди каналу, а також спонсорам і бізнес-партнерам.

 

- Яку нову стратегію розвитку ви запропонували 5-му каналу? В чому, на вашу думку, основна проблема 5-го каналу і що ви хочете виправити?

- Канал у першу чергу має розширити спектр, тобто він має згадати, що новини - це не тільки політика. Життя настільки широке і різноманітне, що не можна з нього виключати такі прекрасні речі, як мода, спорт, культура, кіно, історія.

 

- В такому разі, які проекти мають залишитися на каналі? Який напрямок має посилюватися, а який - послаблюватися?

- Перше, що ми запускаємо під новий сезон, - це лінійка ток-шоу. Таке рішення було прийнято ще до мого приходу. Поки не можу точно сказати, коли цей сезон почнеться на 5-му, оскільки павільйон для цих програм лише будується. В цій лінійці буде і політична програма, яку давно обіцяють глядачам.

 

- «Я так думаю»?

- Вона буде називатися інакше, але про це ми розкажемо потім. Також у нас з'явиться на каналі. Я сподіваюся, що до вересня вдасться підготувати повноцінний новий сезон.

 

- Окрім шоу з Анною Безулик які ще проекти будуть у вашій лінійці?

- Ведемо переговори з трьома командами, але поки не підписаний контракт, не скажу, я забобонна.

 

- Які завдання перед вами поставило керівництво? І на які показники плануєте вивести 5-й канал?

- Оскільки я розробляю стратегію, працюю з маркетологами, завдання нам ставить ринок, а показники вираховують маркетологи. І, звісно, ми не можемо швидко перевернути з ніг на голову все. Очевидно, що зростання каналу відбуватиметься поступово.

 

- На яку аудиторію ви орієнтуватиметесь?

- Канал ставить перед собою завдання омолодити аудиторію. Але разом із тим - не втратити ту частину людей, яка дивиться 5 канал для роботи. Я маю на увазі ту невелику аудиторію, робота якої залежить від новин. Я розумію, що насправді це непросте завдання, оскільки рейтинги, на які орієнтуються рекламодавці, не дають можливості побачити якість аудиторії.

 

- Але такі дослідження якості аудиторії робить TNS.

- Так, але разом із тим, думаю, варто відновлювати ці переговори, які ініціювала Незалежна асоціація телемовників з приводу створення асоціації нішевих каналів. Якщо створити асоціацію, куди увійдуть усі канали, які працюють у нішах і які зацікавлені продавати якість своєї аудиторії... Якби ця ініціатива зараз ішла від НАМ, ми би її підтримали. І я закликаю інші нішеві канали долучатися.

 

- Розкажіть про внутрішню реструктуризацію, з якою метою вона проводиться.

- Мета дуже проста. Справа в тому, що на 5-му каналі всі підрозділи дивним чином розпорошено, тобто одна редакція може бути під керівництвом шеф-редактора, а інша редакція - в програмному відділі. Для початку моя ідея в тому, щоби вибудувати чіткі дивізіони, структуру, яка відповідає за виробництво, адміністрування, контент і за комерцію.

 

- Тепер у вас буде департамент маркетингу та розвитку бізнесу? Що об'єднує цей департамент і чому його не було раніше у структурі 5-го каналу?

- На каналі до цього був комерційний відділ, як і був маркетолог. Очевидно, вони будуть функціонувати. Але світ змінюється і дає нам набагато більше можливостей працювати, розвиватися, запускати нові проекти. Наприклад, ми запускаємо перший за останні роки інтерактивний проект, спрямований на позитив. Ми назвали його дуже просто, без претензій: «Подарунок для дитини», і сподіваємося, що він стане новим маячком, який надихне і працівників, і глядачів каналу. Ми чекаємо листів від дітей, які можуть написати Діду Морозу, Святому Миколаєві, Чарівнику листа і попросити подарунок. Щоранку в нашу студію ми запрошуємо меценатів, яким Дід Мороз буде давати завдання - допомогти якійсь одній дитині. Ми знімаємо, як купується цей подарунок, як його потім отримує дитина. А всі інші учасники проекту отримують солодкий подарунок від Фонду Петра Порошенка під ялинку. Отакий-от добрий, казковий, новорічний соціальний проект.

 

- З приводу вашої нової стратегії, чи планується збільшувати інвестиції в канал?

- Те, що будується павільйон, - це, напевно, відповідь на ваше питання. Після Нового року планується ремонт у приміщенні каналу, ремонтується дорога і будуватиметься нова - до павільйону.

 

Щодо контенту, то поки доробляється стратегія оновлення телеканалу, і ми сподіваємося інвестицій у нові проекти. Очевидно, вам відомі вимоги головного акціонера каналу до свого бізнесу - тобто прибутковість. І зараз завдання від інвестора таке саме. Будь-які інвестиції , які мають вкладатися в канал, матимуть чіткий план повернення.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY