detector.media
02.12.2010 13:13
Василь Фаринник назвав чотири версії зникнення журналіста Василя Климентьєва

Заступник міністра внутрішніх справ Василь Фаринник в інтерв'ю «Газеті по-київськи» зазначив, що основною версією зникнення журналіста Василя Климентьєва є вбивство на професійному ґрунті.

«З восьми версій зараз ми відмели половину. Можу нагадати, що залишилися. Вбивство у зв'язку з професійною діяльністю - основна версія. Друга версія: вбивство, вчинене родичами Климентьєва через спадщину (він був небідною людиною, на його рахунках - близько $600 тисяч). У Климентьєва були неоднозначні відносини з близькими: одним він щось обіцяв, інші розуміли, що нічого не отримають», - заявив заступник міністра.

«Третя версія: вбити могли боржники - вдома у редактора знайдено чимало боргових розписок. Четверта версія - інсценування. Вона поки залишається, але, швидше за все, відпаде», - зазначив він.

За словами Фаринника, «в основну версію - вбивство на професійному ґрунті - входить підверсія, що могли докласти руку міліціонери».

«У справі вже є колишній правоохоронець Андрій Козир, який працював у міліції Харкова. Він у розшуку у двох справах: одна розслідується, інша вже слухається в суді. Ще до зникнення Климентьєва він "погорів" на злочинах з наркотиками і був звільнений з "органів", потім зник. Його бачили перед зникненням в компанії Климентьєва, і ми не відмітаємо версію, що він міг бути причетним до цього злочину», - заявив заступник міністра.

Фаринник також зазначив, що «водоймище, на якому знайшли човен з його речами, "переорали" вже вздовж і впоперек». «Зараз досліджуються всі невпізнані трупи, знайдені в Харкові і області. А також невідомі тіла, виявлені після 12 серпня по всій Україні», - додав він.

За словами Фашинника, з моменту зникнення Климентьєва тільки в Харкові і області було знайдено 46 невпізнаних трупів чоловіків віку Климентьєва. З них по 35 вже встановлена особа. Решта перевіряються. За іншими областями - 44 невідомих тіла, що підходять за параметрами. Щодо них ще триває перевірка.

 

Нагадаємо, що про зникнення засновника і головного редактора газети «Новий стиль» Василя Климентьєва стало відомо 12 серпня. Із заявою про те, що пан Климентьєв напередодні пішов з дому та не повернувся, до міліції звернулись його близькі родичі.

 

У ході перевірки співробітники міліції встановили, що 11 серпня пан Климентьєв виїхав з дому з невідомим чоловіком на автомобілі BMW сріблястого кольору в невідомому напрямі. 15 серпня слідчий відділ Дзержинського районного відділення Харківського міського управління ГУ МВС у Харківській області порушив кримінальну справу за статтею про умисне вбивство зниклого журналіста.

 

17 серпня о 18.00 у човні, який плавав на Печенізькому водосховищі, виявили мобільний телефон Василя Климентьєва.

 

За словами колег журналіста, у червні йому пропонували 10 тисяч доларів за відмову від публікації.

 

Як повідомляла ТК, стурбованість щодо зникненням головного редактора «Нового стилю» висловили Комітет із захисту журналістів, а також представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович. А «Репортери без кордонів» закликали провести ретельне і прозоре розслідування.

 

Президент України Віктор Янукович узяв розслідування справи під особистий контроль і доручив міністру внутрішніх справ і генеральному прокурору зробити «все можливе і неможливе» для того, щоб знайти Василя Климентьєва.

 

25 листопада депутати Європарламенту у своїй резолюції по Україні закликали українську владу уважно розслідувати зникнення журналіста Василя Климентьєва.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY