detector.media
25.11.2010 11:39
Працівника Білоруської телерадіокомпанії звільнили за ролик про Лукашенка, а відео в YouTube заблокували

Відеоінженера Національної державної телерадіокомпанії Республіки Білорусь Євгенія Шапчица звільнили після того, як він зняв антиролик про президента Білорусії Олександра Лукашенка і виклав його в інтернеті. Про це Євгеній Шапчиц розповів в інтерв'ю виданню UDF.by.

 

За сюжетом відеоролика, який називається «Бабушка 2010», до жінки похилого віку перед виборами підходять люди й агітують віддати свій підпис за одного з кандидатів, при цьому показуючи фотографію Олександра Лукашенка (у відео прізвище президента змінено на «Жирафенко»). У свою чергу онук бабусі ховає її паспорт, щоб вона не змогла проголосувати за небажаного, на його думку, кандидата. Ролик триває близько трьох хвилин і закінчується закликом «Врятуй країну. Сховай бабусин паспорт», при цьому вказується дата голосування - 19 грудня.

 

Як розказав Євгеній Шапчиц, бюджет цієї роботи нульовий, відеокамеру він позичив у знайомих, а всі актори погодилися зіграти без гонорару. Коли кількість переглядів наблизилася до 30 000, відео на сервісі YouTube стало недоступним, а адміністрація розмістила пояснення, що «ролик має неприйнятний зміст». Самого ж автора сюжету «викликали до керівництва і попросили написати заяву "за власним бажанням"», що він і зробив.

 

За словами Євгенія, це була його курсова робота в Академії мистецтв, ролик на таку тематику він зняв свідомо. «Хотів перевірити систему на свободу, а система відповіла на моє питання традиційно», - прокоментував Шапчиц.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY