detector.media
Тетяна Неймаш
23.11.2010 19:37
Телеканали про податковий Майдан: трохи замовчування, трохи істерії і жодного заглиблення в суть імовірних наслідків
Телеканали про податковий Майдан: трохи замовчування, трохи істерії і жодного заглиблення в суть імовірних наслідків
Моніторинг висвітлення протесту підприємців в українських містах проти Податкового кодексу

22 листопада в кількох великих українських містах відбулися акції протесту приватних підприємців проти нового Податкового кодексу, який напередодні прийняла Верховна Рада. Найбільш масштабними акції були в центрі Києва. Учасники вимагали у президента ветувати кодекс та відправити у відставку низку чиновників. Віктор Янукович у цей час перебував у Брюсселі на саміті Україна - ЄС. Пізно ввечері організатори демонстрацій у Києві оголосили акцію безстроковою. Майже всі центральні телеканали 22 листопада в своїх програмах новин робили прямі включення з Майдану. Телеканал ТВі увечері організував пряму трансляцію. Трансляція веб-камери, розташованої над Майданом, із сайту телеканалу «Інтер», відбувалася з технічними проблемами.

 

Напередодні постійний автор «Детектор медіа» Борис Бахтєєв уже аналізував висвітлення подій навколо Податкового кодексу та риторику Віктора Януковича, який на засіданні РНБО заявив: «Чого вони (мітингувальники. - Б.Б.) вимагають сьогодні під час розгляду Податкового кодексу - щоб ми залишили ті дірки, які були в законодавстві, для того, щоб не платити податки». Також, нагадаємо, в інтерв'ю Financial Times (доступне після безкоштовної реєстрації) президент назвав демонстрантів на Майдані корупціонерами: «Нині ми маємо ціле покоління бюрократів, які створили власний бізнес на засадах корупції».

 

ICTV («Факти», 18:45) перші чотири хвилини ефіру присвятив сюжету з Севастополя про смерть жінки та двох її дітей під колесами авта відомого місцевого футболіста. Новина про демонстрації підприємців ішла другою й була в доволі дивний спосіб прив'язана до попереднього сюжету. Ведуча Олена Фроляк прокоментувала севастопольську трагедію словами: «Отак в Україні "відзначили" день пам'яті жертв ДТП» і перейшла до страйку студією, яку варто процитувати повністю: «Рух автомобілів сьогодні ускладнений в багатьох обласних центрах через страйки підприємців, які не втомлюються воювати з ухваленим парламентом Податковим кодексом. Найбільше люди обурюються суттєвому зменшенню спрощенців і надзвичайним повноваженням самої податкової, яка матиме можливість без суду арештовувати майно підприємців. Мітингувальники по всій країні погрожують оголосити безстроковий страйк, якщо президент документ підпише. Сам глава держави, перебуваючи в Брюсселі на саміті Україна - ЄС, пообіцяв уже цього тижня зустрітися з організаторами акції. Кодекс в Адміністрацію президента ще не надійшов із Верховної Ради. За словами її голови, пана Литвина, до підписання документ буде готовий лише у четвер-п'ятницю. Глава уряду Микола Азаров сьогодні був уже не такий категоричний теж. Він заявив, що готовий до діалогу з підприємцями». Отже, мітингувальники не втомлюються воювати, обурюються і погрожують, а президент обіцяє зустрітися вже цього тижня (новини понеділка), Азаров «уже не категоричний» та «готовий до діалогу».

 

Відеоматеріал Олексія Пшемиського, втім, містив достатньо синхронів із позиціями підприємців, а синхрон Януковича, який починається зі слів: «Треба обирати пріоритет, який би об'єднав більшість людей», після відео натовпу демонстрантів взагалі виглядав іронією - не ясно лише, чи це був свідомий журналістський жест, чи вийшло випадково.

 

У сюжеті було згадано інцидент зі зтягуванням зі сцени депутата БЮТ Ляшка. Прямого включення з Майдану на ICTV не було.

 

СТБ розпочав випуск о 22.00 із прямого включення з Майдану. Журналістка Євгенія Мотрич повідомила, що більшість учасників мітингу розійшлися, але на площі залишається кілька сотень протестувальників. Пролунала пряма мова представника організаторів мітингу Ігоря Пилипчука, а також речника київської міліції Володимира Поліщука, чий синхрон ілюстрував твердження журналістки про готовність правоохоронців до силового розгону (щоправда, сам Поліщук сказав лише про намір «усе документувати й у разі необхідності готувати необхідні документи для порушення кримінальних справ»). Після включення в ефір пішов сюжет Ганни Суряднової та Олени Угрин про перебіг протестів протягом дня. Учасників на Майдані, за сюжетом СТБ, було 30 тисяч за оцінками організаторів і 5 тисяч - за оцінками міліції. Загалом у матеріалі відображено всі головні аспекти події, окрім чергових спроб міліції перешкоджати проїзду автобусів із учасниками мітингу до Києва, про що було чимало повідомлень в інтернеті, а також змісту переговорів підприємців із представниками влади. Також дивно, що журналісти не поцікавилися мотивацією рішення Окружного адміністративного суду, який заборонив масові заходи на Майдані. Однак, з огляду на подієву насиченість дня, висвітлення протестів на СТБ можна вважати достатньо повним і адекватним.

 

«События» на ТРК «Україна» почалися сюжетом про пожежу в Донецьку, внаслідок якої загинула людина. Відповідно, перші три хвилини ефіру головного випуску новин на цьому каналі було присвячено опису подробиць пожежі та синхронам, наприклад: «Шуба у меня сгорела норковая. Все полностью. Мебель, мягкая мебель. Кухня. Все, что у меня в комнате было. Компьютер, холодильник. Не знаю» та «Пожар распространился на чердак масандры и чердак непосредственно данного дома».

 

Сюжет про страйк підприємців ішов другим, із підводкою: «Перекрыты дороги и потасовки с милицией. Десятки тысяч предпринимателей вышли сегодня на улицы Киева, чтобы убедить Виктора Януковича ветировать закон о Налоговом кодексе. Митинг начался на Майдане, продолжился у Администрации президента и закончился массовыми беспорядками». Пряме включення складалося з переказу того, куди пішла міліція, куди пішли демонстранти, хто перекрив дороги, а хто заліз на підвіконня. Сором'язлива відповідь одного з демонстрантів: «Ні, не замерзну» на турботливу репліку журналістики Олександри Мітиної: «Не замерзнете?» стала єдиним синхроном мітингувальників, показаним у програмі «События». Опозиційних політиків показано не було, після цього ведучий Олександр Мозговий повідомив, що Янукович зустрінеться з демонстрантами «уже на этой неделе», а також що «глава государства со скандальным документом не знаком». Після підводки йшов синхрон Януковича. Новини на ТРК Украина залишили враження, що акції протесту відбуваються лише в Києві.

 

«ТСН» на «1+1» подала сюжет про демонстрації першим. З перших слів підводки «Понеділок дав друге дихання підприємницьким протестам проти Податкового кодексу» і до кінця сюжету це була схожа на літературне есе оповідь, сповнена образів на кшталт «зранку в центрі тихо-тихо», «на Майдані приготування. Спочатку співами, згодом молитвою, і нарешті галасом», «протестні лави», «хотіли передати зі зверненням фотоальбом із портретами розробників кодексу». В цій оповіді доречно б виглядав емоційний та змістовний синхрон підприємця з переліком того, проти чого, власне, борються, але такого синхрону не було. Питання балансу сторін вирішили, подавши синхрон одного з організаторів протестів Кошеленка щодо кількості протестувальників (30 тисяч) перед синхроном президента. Про протести в інших містах України глядачі «Плюсів» не дізналися.

 

«Подробности» на «Інтері» розповіли про протести другим сюжетом, після репортажу з Брюсселя. У підводці ведуча Ольга Грицик згадала чотири міста: Київ, Дніпропетровськ, Харків та Львів, репортаж був із Києва, містив синхрони підприємця, президента, депутата БЮТ Наталії Королевської. Дані щодо кількості людей на Майдані варіювалися від 5 тисяч на 9-ту ранку в сюжеті Максима Урлапова до 10 тисяч у прямому включенні Валентини Левицької. Включення «Інтера» вийшло найбільш інформативним та оперативним: кореспондент взяла коментар у члена координаційної ради протестувальників стосовно плану дій на майбутні кілька годин (збір підписів за розпуск ВР), а також згадала про політиків, які з'являлися на Майдані, підкресливши, втім, неполітичний характер акцій підприємців.

 

Для Першого національного («Підсумки дня») протести також виявилися другою, після результатів саміту Україна - ЄС, новиною. На відміну від згаданих вище каналів, Перший національний згадав про річницю Помаранчевої революції та розпочав сюжет із останньої на той час новини з Майдану - збору підписів за розпуск парламенту. Кореспонденти каналу нарахували в Києві 4 тисячі мітингувальників. У наступному матеріалі ведуча Іванна Найда розповіла про акції в Хмельницькому та Харкові, а також переповіла глядачам звернену до президента вимогу Юлії Тимошенко ветувати Податковий кодекс. Далі Найда розповіла про долю документу (не підписаний Литвином), а вінцем блоку став синхрон Віктора Януковича.

 

«Час новин» на 5-му каналі розпочав зі страйку випуск і найширше висвітлив події. Станом на 20:30 кореспондент Андрій Жигулін оцінив кількість демонстрантів на Майдані в 5 тисяч та розповів про плани ініціаторів мітингу. Після прямого включення 5 канал показав сюжет із денним бекґраундом, подавши кілька досить емоційних коментарів протестувальників, зокрема: «Гнать их такой поганой метлой с нашей Украины. Нам такие лидеры не нужны. Обещают одно, а делают совершено другое» та «Він просто покинув і считає наш народ за бидло». За сюжетом з Майдану показали регіональний дайджест акцій зі Львова, Хмельницького, Харкова, Чернівців та Полтави. Синхрон президента журналісти 5-го каналу вибрали не той, що більшість каналів, - Янукович у ньому не виступає проти спрощеної системи й обіцяє підйом економіки на новому оподаткуванні, а обіцяє відреагувати на протести, зустрітися та дослухатися. 5 канал також згадав про День свободи, натомість про опозиційних політиків на Майдані не згадав.

 

«Репортер» на Новому каналі в першому сюжеті випуску називає виступи революцією та проводить відверті паралелі з помаранчевим Майданом. Новий - єдиний із каналів, що розглядаються в цьому моніторингу, не подав синхрону президента - замість нього показали Миколу Азарова зі зверненням до неназваних саботажників: «Мы никому не позволим нарушить достигнутую тяжелой ценой стабильность в стране, подорвать эту стабильность. Попытаться спровоцировать людей. Ничего из этого не выйдет». Про інших політиків теж не згадали, протестів у регіонах нарахували чотири - в Дніпропетровську, Харкові, Полтаві та Львові.

 

Проаналізувавши висвітлення українськими телеканалами страйку підприємців проти Податкового кодексу 22 листопада, доходиш висновку: скласти повну картину подій глядач міг, але для цього йому явно недостатньо інформації з одного телеканалу. Деякі канали «не помічали» масштабу протестів, деякі помічали тільки столицю, деякі саме цього дня вирішили перейнятися смертю пересічного громадянина і поставити сюжет про нього першим. І жоден із каналів цього дня не вважав за потрібне дати в найпопулярнішому форматі - новинах - синхрони експертів з економіки та податкового права, можливо, єдиних людей, які могли б оцінити проект Податкового кодексу порівняно з його аналогами в світі та всебічно змалювати його можливі наслідки. Найкращі зразки новин виявилися ретрансляцією позицій кількох сторін, найгірші - ретрансляцією правди однієї, і практично всі вони довели: українські канали розуміють функцію «інформування» надто поверхово.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY