detector.media
07.11.2010 11:03
«Коммерсантъ» вимагає ретельного та результативного розслідування нападу на Олега Кашина

Видавничий дім «Коммерсантъ» наполягає на ретельному та результативному розслідуванні нападу на Олега Кашина. «Затримання і покарання не лише виконавців, а й замовників нападу зможе не тільки зупинити ескалацію насильства, але й оздоровити ситуацію в цілому», - йдеться у заяві, опублікованій на сайті газети «Коммерсантъ».

 

Автори звернення переконані, що лишити цей злочин безкарним означає стимулювати подальше насильство.

 

«Напад на Олега Кашина жахливий, але далеко не єдиний прояв наростаючого насильства в суспільно-політичному житті країни. На жаль, на виду лише жертви: виконавці залишаються невпійманими, замовники - невідомими», - йдеться у тексті.

 

«Коммерсантъ» застерігає: «Якщо розслідування звірячого побиття Олега Кашина, незважаючи на вимоги президента РФ Дмитра Медведєва і особистий контроль генерального прокурора Юрія Чайки, закінчиться нічим, як сталося вже з розслідуваннями вбивств і побиттів інших журналістів в останні роки, це фактично легалізує застосування силових методів».

 

Колеги Олега Кашина переконані, що замовники нападу запропонували альтернативу: або професійне виконання своїх обов'язків, або особиста безпека. «Немає сумнівів у тому, що побиття нашого товариша пов'язане з його професійною діяльністю. Злочинці знали, на кого нападають і за що нападають. Жорстокість була демонстративною, показною», - йдеться в заяві.

 

Як повідомляла ТК, у суботу опівночі на Олега Кашина напали двоє невідомих. Вони чекали на журналіста у дворі його будинку з букетом квітів. За словами очевидців, Кашина били «предметом». Лікарі зафіксували у нього переломи верхньої та нижньої щелеп, гомілки, струс головного мозку і травматичний відрив фаланг пальців. Нині кореспондент у стані штучної коми перебуває у відділі реанімації 36-ї міської лікарні Москви.

 

За фактом побиття порушено кримінальну справу за статтею «замах на вбивство, скоєний групою осіб». Слідство не виключає, що напад пов'язаний з професійною діяльністю журналіста. Президент РФ Дмитро Медведведєв доручив узяти розслідування під особливий контроль. Спілка журналістів Росії оголосила про намір провести власне розслідування.

 

Пан Кашин спеціалізується на суспільно-правовій тематиці, висвітлює акції протесту та мітинги. Саме він узяв інтерв'ю в одного з учасників погрому в адміністрації підмосковних Химок 28 липня 2010 року. У серпні до редакції газети приходила міліція і вимагала ознайомити із вмістом робочої електронної пошти журналіста.

 

11 жовтня Олега Кашина, незважаючи на акредитацію і без пояснення причин, не пустили на зустріч президента РФ Дмитра Медведєва з рок-музикантами. Журналісту повідомили, що його внесли до «чорного списку» Федеральної служби охорони (ФСО) - після затримання на мітигу «Марш несогласных» у 2007 році.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY