detector.media
04.11.2010 12:34
Спецкору 5-го каналу житомирські міліціонери викрутили руки і забрали камеру, тому що «перешкоджала» роботі міліції

Спецкору 5-го каналу в Житомирі та журналістові газети «20 хвилин» Оксані Трокоз місцеві міліціонери викрутили руки і забрали камеру. Про це в блозі ТК повідомив журналіст 5-го каналу Азад Сафаров.

 

За його словами, це сталося 3 листопада увечері. «Оксані подзвонила дружина білоруського опозиціонера-біженця Ігоря Коктиша, який одночасно є представником "Міжнародної амністії" в Житомирі. Дружина Ігоря повідомила, що до їхньої квартири увірвались міліціонери у штатському та пов'язали усіх, хто там був. Окрім подружжя в квартирі знаходились ще троє - Віталій Тищенко, Артем Дубський та Тетяна Тищенко. Усі вони втекли з Білорусі через політичне переслідування і кілька років борються за те, щоб їх не екстрадували на Батьківщину (http://zt.20minut.ua/news/10179535 - тут можна дізнатись про опозиціонерів)», - пише пан Сафаров.

 

Після цього дзвінка до квартири, де перебували білоруські опозиціонери, приїхали Оксана Трокоз та місцева журналістка Діана Мінаєва. За словами Азада Сафарова, один з міліціонерів пред'явив посвідчення оперативника відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків УМВС у Житомирській області на ім'я Туровський Богдан Петрович.

 

«Коли журналістка спитала, що роблять у приватній квартирі міліціонери, оперативник заявив, що у приміщенні знайшли наркотики. Але, де саме знайшли, уточнювати не став. Коли одна з затриманих почала кричати, що наркотики їм підкинули, журналістка включила камеру. Міліціонерам це не сподобалось. Вони виштовхали журналістку в коридор, викрутили руки і забрали камеру. Проте журналістка встигла записати розмову з міліціонерами на диктофон» - йдеться у блозі.

 

За словами пана Сафарова, Оксана Трокоз звернулась до міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова, зазначивши, що під час затримання вона пред'являла правоохоронцям журналістське посвідчення і намагалась отримати інформацію про затриманих: «Однак міліціонери у грубій формі почали виштовхувати нас із квартири, один з них викрутив мені руку та відібрав редакційну відеофотокамеру марки Canon».

 

Ці дії міліціонерів пані Трокоз вважає порушенням статті 171 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) і просить втрутитись і розслідувати цю справу: «А також повернути мені редакційну камеру у робочому стані та з усіма відзнятими матеріалами», - додала вона.

 

Однак відділ зв'язків з громадськістю управління МВС у Житомирській області наголошує, що в цей день в одній з квартир обласного центру працівники відділу по боротьбі з незаконним обігом наркотиків УМВС України в Житомирській області «на законних підставах» проводили огляд помешкання.

 

«У міліціонерів були підстави стверджувати, що в цій оселі займаються виготовленням та вживанням наркотичних засобів. Огляд помешкання на початковому етапі підтвердив наявність у ньому наркотичних засобів та специфічних пристосувань для їх вживання. За півгодини у квартирі з'явилися дві молоді особи, які, не назвавшись, дістали диктофон, фотоапарат та почали записувати і фотографувати проведення слідчих дій. На прохання працівників міліції вийти з оселі та не перешкоджати проведенню огляду місця події дівчата не відреагували, натомість, розпочавши з'ясовувати, а що, власне, відбувається», - йдеться у повідомленні міліції.

 

Також у ньому йдеться про те, що працівники міліції «все ж переконали дівчат вийти з квартири та зачекати закінчення огляду місця події на вулиці».

 

«Існують певні канони оперативно-розшукової роботи не для обговорення широкого загалу, однак представники окремих ЗМІ (як з'ясувалось лише згодом, це були саме вони) вважають себе у вправі втручатися у специфіку роботи працівників правоохоронних структур. Прикро, що, прикриваючись високими словами та претендуючи на правозахисну діяльність, дехто забуває про елементарну журналістську етику та людську порядність, у той час, коли інші реально протистоять навалі наркоманії та ведуть відверту боротьбу зі збутчикам небезпечного товару», - переконані у ВЗГ УМВС у Житомирській області.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY