detector.media
02.11.2010 16:12
Прокат фільму «Пила-7» в Україні заборонили через висновки НЕК щодо «Пили-6»?

В Україні на підставі висновку Експертної комісії з питань розповсюдження і демонстрування фільмів при Міністерстві культури і туризму України заборонили до прокату фільм «Пила-7».

 

Члени експертної комісії вважають фільм таким, що «пропагує жорстокість, насильство, знецінення людського життя, катування людей та може завдати шкоди моральному вихованню громадян». З повним текстом експертного висновку можна ознайомитись тут.

 

Це перший випадок заборони цієї кінострічки в Україні від першого до шостого епізоду «Пили».

 

У коментарях ТК директор «Каскад Україна» Тамара Яловська, сказала, що «Пила-7»  не має ознак жорстокості, що виходять за рамки стилістики попередніх серій фільму. «Ми подавали заявку на прокат стрічки із зазначенням категорії 21Х, як і "Пилу 6"». Нагадаємо, категорія 21Х означає, що до перегляду фільму в кінотеатри не допускатимуть глядачів до 21 року.

 

Раніше, 19 листопада 2009 року, Національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі визнала, що фільм «Пила 6» не відповідає чинному законодавству у сфері захисту суспільної моралі, оскільки пропагує культ насильства та жорстокості і не може розповсюджуватись на території України. 23 листопада 2009 року текст рішення НЕК було вручено заявникові - директору ТОВ «Каскад Україна» Тамарі Яловській з відповідними роз'ясненнями щодо його змісту.



НЕК звернулася до Державної служби кінематографії Міністерства культури і туризму України щодо скасування державної реєстрації та визнання недійсними прокатних посвідчень на право розповсюдження та демонстрування фільму «Пила 6».



10 листопада 2009 року відбулося засідання Урядового комітету з питань гуманітарної та соціальної політики. Розглянуто ситуацію, яка склалась між Державною службою кінематографії Мінкульттуризму України та НЕК у зв'язку з видачею державного прокатного посвідчення на «Пила-6».

 

Фахівці Національної комісії провели дослідження фільму «Пила-6». «Оскільки ця стрічка є такою, що пропагує  культ насильства та жорстокості, зроблені висновки про її невідповідність законодавству про захист суспільної моралі», - зазначено на сайті НЕК. Тоді ж розглядалося питання про законність видачі прокатного посвідчення щодо фільму «Хостел-2».

 

«За результатами розгляду питання щодо фільмів "Хостел-2" та "Пила-6" на засіданні Урядового комітету з питань гуманітарної та соціальної політики прийнято рішення рекомендувати Міністерству культури і туризму України та Головному управлінню державної служби України провести службове розслідування щодо дій з видачі прокатних посвідчень на означені фільми», - зазначає сайт НЕК.

 

«Пила» - серія трилерів, що 2010 року увійшла до Книги рекордів Гіннеса як найприбутковіший хоррор-кіносеріал всіх часів. У цьому стрічці поступилися фільми жахів, що стали класикою, - «П'ятниця, 13-те», «Жах на вулиці В'язів», «Геловін» і «Техаська різанина бензопилою».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY