detector.media
01.11.2010 17:52
ПРОМО: Чому розважальні програми можуть стати елементом соціального регулювання?

Домінуючим видом мас-медійних інтересів і найпоширенішим способом проведення вільного часу всіх вікових категорій населення залишається перегляд телепрограм (65,4 % у цілому по вибірці). При цьому 72,8 % респондентів зазначили, що саме з телепередач вони отримують загальносуспільні новини, які, в свою чергу, займають перше місце в «телеменю» як дорослих, так і молоді. Такими є результати всеукраїнського опитування, проведеного Інститутом соціальної та політичної психології АПН України, що мало на меті з'ясувати рівень медіакультури громадян України.

 

Також було виявлено, що в програмах на суспільно-політичні теми телеглядачам насамперед подобається зіткнення думок, різних точок зору, тобто полемічність, наявність дискусії, а також змагальність учасників телепрограм в аргументованості, тоді як апелювання до їхньої думки, думки глядача і можливість зателефонувати до телестудії імпонують респондентам набагато менше. Іншими словами, опитувані демонструють низьку глядацьку активність, небажання брати особисту участь у медійному спілкуванні.

 

Телеглядачі, керуючись бажанням досягти позитивного самопочуття й уникнути неприємних відчуттів, охочіше сприймають менш напружений і більш розважальний (легкий) матеріал.

 

 

 

 

 

 

Поєднання розважального і суспільно-політичного змісту в єдиному телепросторі є об'єктивною реальністю і  не виключає можливості залучати  наукову спільноту. Якими в ідеалі можуть бути і повинні бути розважальні програми, читайте на сайті «Медіаграмотніcть».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY