detector.media
29.10.2010 14:05
Медіабитва за Дніпро
Медіабитва за Дніпро
Від повернення в дніпропетровський телеефір Бориса Філатова тхне передвиборним медіакілерством

Чисто там, де не смітять, а вибори стають брудними, коли до них долучаються брудні люди. Нічого оригінальнішого не спало мені на думку після перегляду нового витвору заслуженого журналіста України Бориса Філатова.

 

Програма «Губернські прогнози» (відео) вийшла в ефір - увага! - Дніпропетровської обласної державної телерадіокомпанії ввечері 26 жовтня. Пан Філатов, людина з вищою юридичною освітою, примудрився за 35 хвилин порушити цілу низку законів («Про пресу», «Про авторське право та суміжні права», «Про телебачення та радіомовлення», «Про інформацію»), та ще й долучити до цього злочину керівника телекомпанії. Пан Валентин Чанглі, генеральний директор ДОДТРК, до речі, в професійних колах має репутацію дуже принципової людини. То яким же чином він дозволив використання державного телеканалу для чорного піару? І як це поєднується з офіційною позицією президента України та Партії регіонів щодо демократичних виборів та невтручання влади у виборчий процес?

 

Є така немудряща пісенька в Андрія Макаревича: «Студент Иван Гандонов в отсутствии идей любил плевать с балкона на головы людей». Людей для подібних плювків пан Філатов (уже далеко не студент) обрав непересічних. У центрі пильної уваги першого випуску «Губернських прогнозів» - народний депутат України (Блок Юлії Тимошенко), лідер партії «Україна майбутнього» й кандидат на посаду міського голови Дніпропетровська Святослав Олійник.

 

Своєму поверненню в телеефір після піврічної перерви (до цього він кілька років був автором і ведучим резонансної програми «Губернські хроніки») Борис Філатов радів нестримною дитячою радістю. Твердження, що їх заслужений журналіст вивергав від першої особи, подібні до повітряних кульок - лопаються від найменшого доторку. Жодного підтвердження жодного звинувачення на адресу кандидата, його команди й навіть родини автор так і не навів, а збалансованість подання інформації вийшла аж ніяк не в стилі «Губернських прогнозів». Особисті фотографії Олійника, його прес-секретаря, дружини та друзів, насмикані з профілів у соціальних мережах, якось не переконують. Думки іншої сторони глядач так і не почув, отже, має право думати про журналістські стандарти все що завгодно.

 

Інша справа - закон і ми, журналісти. Відеоряд програми - це уривки з прямих ефірів місцевих та всеукраїнських телеканалів, із матеріалів випусків новин, у тому числі й телеканалу, на якому працюю я - 9-го. Наочне порушення авторських прав.

 

Цей ефір на Дніпропетровському обласному телебаченні являв собою брудне використання державного засобу масової інформації в передвиборній боротьбі. Безпідставні звинувачення в усіх смертних гріхах і відверті натяки на сексуальні та психологічні розлади, причетність до сект і бомбування електорату - образа честі, гідності й ділової репутації. Та журналіст, адвокат, екстремал і мандрівник, вочевидь, скучив за судами й скандалами, тому вдався ще й до моральних спекуляцій. Розповідь про парламентську діяльність кандидата в мери Борис Філатов щедро проілюстрував щемливою картинкою: вибух будинку на Мандриківській, 127, вбиті горем люди, що втратили рідних, зруйновані стіни, чорні кольори... І все це накладено на інформацію щодо закону «Про амністію», який просувала «Україна Майбутнього». Пристібнути «почутий дзвін» до амністування колишнього керівництва ВАТ «Дніпрогаз» і подати цю страву невтаємниченому глядачеві - легко: принаймні, слова схожі, люди на екрані плачуть, а від телевізора ж не тхне...

 

На цьому тлі не дивує навіть відсутність у команді горе-дослідника професійних телевізійників. Чи то хороші оператори й режисери відмовляються з ним працювати, чи то він вирішив зекономити на головному. Замість сценарію - погано структурований потік озлобленої свідомості, замість переконливого монтажу - каша з випадкового (краденого?) відео, операторська робота у фрагментах власного виготовлення - поза критикою: тремтяче home video. Беручись за журналістську роботу, непогано було б якщо не володіти, то хоча б розумітися на телевізійних зображально-виражальних засобах. На якого глядача розраховували? Для розумних - огидно, для вразливих - незрозуміло.

 

«А ты стоишь, спокоен, слюней набравши в рот, забыв, что ты не воин, а маленький урод. Вот годы пролетели, в балконах смысла нет... и нас смелее нет» - це знов Андрій Макаревич. Із поверненням, Борисе Альбертовичу! Не можу сказати - «колега».

 

До речі, цей фільм у дніпропетровських телеканалів у жорсткій ротації. І зовсім не на комерційних каналах, яких удосталь. Кілерство, погано замасковане під журналістське розслідування, демонструється виключно державними ЗМІ: на 51-му каналі (ОДТРК) та муніципальному 34-му. Коштом нашим, платників податків?

 

Ольга Владімірова, жірналіст, Дніпропетровськ

 

 

«Детектор медіа» звернулася до Бориса Філатова, автора фільму про Святослава Олійника, з проханням прокоментувати висловлені в тексті Ольги Владімірової застереження та пояснити, на яких умовах вийшла в ефір програма.

 

 

- Это не была программа «Губернские прогнозы», поскольку этого проекта в эфире еще нет. Программа будет выходить с 7 ноября. А 26 октября был документальный фильм, который отражает мое личное мнение о кандидате в мэры Олейнике. И потому к редакционному коллективу, программе «Губернские прогнозы» и 51-му каналу он не имеет никакого отношения.

 

Я просто через компанию, которая размещает политические продукты, разместил фильм на платной основе в эфире 51-го канала. Это оформлено, условно говоря, как рекламный продукт (более точно указано в договоре). Я платил определенную сумму в кассу.

 

По поводу авторских прав: если будут ко мне претензии со стороны каналов, тогда я буду с ними разбираться. В фильме мы использовали, в том числе, и архивы программы «Губернские хроники». Это моя программа, которая выходила пять лет на 9-м канале.

 

Мы в подобную ситуацию попадали на прошлых выборах, когда мы критиковали партию «Виче». И тогда был большой скандал, когда Инна Богословская через суд приостановила лицензию 9-го канала. И проблема таких партий, как «Виче» и «УМ» и лидеров, как Богословская и Олейник, в том, что они не отвечают по сути предъявленных обвинений, а пытаются обращаться к юридической казуистике: не те архивы, нарушены права... У нас все правильно, просто нужно поднять документы и обсудить с моими юристами.

 

Фото - http://smi.dp.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY