detector.media
12.10.2010 16:59
Представник ОБСЄ готова провести правову експертизу українських медійних законопроектів

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович заявила про готовність очолюваного нею офісу провести правову експертизу медійних законопроектів, які готуються до розгляду у Верховній Раді України. Про це вона сказала на зустрічі з головою Верховної Ради Володимиром Литвином, повідомляє парламентський портал.

 

За інформацією прес-служби пана Литвина, Дуня Міятович «високо оцінила зусилля України на шляху втілення демократичних реформ», разом з тим зазначивши, що нині ситуація у сфері ЗМІ «виглядає не дуже "рожевою"». Зокрема, вона висловила занепокоєння щодо деяких норм законопроектів, що готуються до розгляду у парламенті, і заявила про готовність очолюваного нею офісу провести правову експертизу відповідних проектів законодавчих актів. «Моє завдання полягає у тому, аби не критикувати, а надавати всебічну допомогу у зазначених питаннях країнам-членам ОБСЄ», - сказала пані Міятович.

 

Володимир Литвин зазначив, що Верховна Рада України і надалі приділятиме значну увагу ухваленню законів, які регулюють відносини в інформаційній сфері. На його думку, законодавчі рішення у сфері мас-медіа потребують системного підходу, якому мають передувати «ретельний аналіз і серйозна розмова». Зокрема, за його словами, важливо не допустити монополізації інформаційного простору. У цьому контексті, торкаючись питання роздержавлення комунальних друкованих ЗМІ, керівник парламенту висловив думку, що «пріоритет мають отримати журналістські колективи».

 

Володимир Литвин також повідомив, що ближчим часом парламент розглядатиме у другому читанні законопроект про доступ до публічної інформації, і запропонував, аби офіс представника ОБСЄ з питань свободи засобів масової інформації направив свої висновки і рекомендації до цього документу.

 

 

Щодо законопроекту про суспільне телебачення, Володимир Литвин висловив переконання щодо необхідності дійти консенсусу стосовно найважливіших питань - фінансування та менеджменту. Питання щодо видатків на здійснення діяльності суспільного телебачення, сказав він, варто було б чітко зафіксувати у законі, а також окремим рядком у державному бюджеті, зазначивши, що це має бути захищена стаття. Керівництво такого каналу, на думку керівника парламенту, має визначати опікунська рада, до складу якої увійдуть представники громадянського суспільства і по одному представникові від гілок влади.

 

Голова Верховної Ради також заявив, що парламент «зважено підійде» до розгляду інших законодавчих актів щодо діяльності ЗМІ, зокрема, у частині регулювання інтернет-простору, і запевнив, що ці питання розглядатимуться з урахуванням світового досвіду. Окремим напрямком діяльності парламенту Володимир Литвин назвав приведення вітчизняного законодавства у сфері ЗМІ до європейських стандартів, зазначивши, що Комітет з питань свободи слова та інформації, який очолює представник опозиції, матиме підтримку Верховної Ради.

 

При цьому Володимир Литвин вважає за необхідне поставити питання і про «проблему свободи образ та наклепів» у ЗМІ, «особливо на різного роду політичні замовлення».

 

«Детектор медіа»

 

Фото - portal.rada.gov.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY