detector.media
12.10.2010 13:47
J’Son & Partners: У Росії 15,6 млн абонентів платного телебачення

На кінець першого півріччя 2010 року в Росії налічувалося 15,6 млн абонентів платного телебачення, а виручка від їх обслуговування досягла близько $ 550 млн. Такі дані наведено у звіті J'Son & Partners Consulting, пише російська газета «Ведомости». За прогнозами агенстства, до кінця 2010 року у Росії буде близько 16,3 млн користувачів, виручка становитиме $ 940 млн (плюс 14%).

 

Головний підсумок першого півріччя - помітне зниження темпів підключення нових абонентів, що не пов'язане з кризою. У порівнянні з аналогічним періодом 2009 року зростання становило всього 8%, тимчасом як у першому півріччі кризового 2009 року зростання сягало 15%, а в першому півріччі 2008 року - приблизно 18%, відзначає аналітик J'Son & Partners Світлана Ємельянова. Темпи підключень уповільнилися, оскільки російський ринок платного телебачення наближається до насичення - популярність послуг серед домогосподарств сягла 30%.

 

При цьому, як відзначають аналітики, абонентська база зростає нерівномірно. У великих містах, наприклад у Москві, де проникнення кабелю сягає 70%, темпи зростання падають, проте в тих містах, де проникнення низьке, ефект зворотний, відзначає гендиректор «Ер-телеком холдингу» Андрій Семеріков.

 

Відмінності спостерігаються і щодо компаній: «НТВ-плюс» у першому півріччі підключила на 40% більше, ніж за першу половину 2009 року, стверджує гендиректор телекомпанії Дмитро Самохін. Це зростання він пояснює відкладеним попитом. Інша ситуація в сегменті кабельного телебачення: компанії, які під час кризи не інвестували в інфраструктуру, тепер не мають ресурсів для масового залучення нових абонентів, вважає Самохін. Число абонентів платного телебачення стабільно зростає на 2-3% в місяць, і значних коливань у темпах не спостерігається, відзначає представник «Комстар - Об'єднані телесистеми» Катерина Невська.

 

Як повідомляла ТК, наприкінці першого півріччя 2009 року до послуг платного телебачення (кабельне, супутникове, IPTV) у Росії було підключено близько 13,6 млн домогосподарств. Тоді порівняно з 2008 роком абонентська база зросла більш ніж на 15%.

 

Нагадаємо, за даними J'Son & Partners, у світі у 2009 році число передплатників платного ТБ склало 675 млн домогосподарств, а до 2014 року цей показник зросте до 846 млн Таким чином, середнє зростання складе близько 4,7% на рік. Причому найшвидше зростає на ринку платного телебачення сегмент IPTV - тут зростання становить більше 22% на рік, за ним іде супутникове телебачення - в цьому сегменті спостерігається зростання близько 6% на рік. База глядачів кабельного телебачення збільшується в середньому на 2,7% на рік. У цілому на ринку платного телебачення лідирує Азія з часткою ринку близько 50%, за нею йде Китай, який займає більше 26% на ринку платного телебачення, і замикають цей перелік Північна Америка та Західна Європа з частками ринку по 15% кожна.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY