detector.media
08.10.2010 13:12
Непотрібна Політковська
Непотрібна Політковська
На мітинг, присвячений пам'яті російської журналістки Ганни Політковської, прийшли тільки її друзі та колеги - а також представники опозиції. Представників влади на цьому мітингу не було – і бути не могло. Хоча Володимир Путін і сказав якось, що для нього Ганна Політковська була б зручніше живою, ніж мертвою, відчувається, що влада з полегшенням про неї забула. І про розслідування справи про її загибель забула. Адже вбивці Політковської досі не покарані.

Нещодавно - як раз через тиждень після того, як в Києві та інших українських містах відзначили десяту річницю зникнення журналіста Георгія Гонгадзе, я вів у київському бюро Радіо Свобода передачу, присвячену іншому зникненню, зовсім ще свіжому, - головного редактора харківської газети «Новий стиль», автора численних розслідувань Василя Клементьєва ...



А за тиждень до тої річниці в московському бюро «Свободи» я вів програму пам'яті білоруського журналіста, засновника опозиційного порталу «Хартія-97» Олега Бебеніна. В офіс я йшов повз Лісну вулицю - тут кілька років тому була вбита Ганна Політковська. Кожна з цих смертей, кожне зникнення - доказ небезпечності журналістської професії на пострадянському просторі. І неможливості дізнатися правду про злочин.



Мертві справи



Правоохоронцi начебто роблять все що повинні, загибель журналістів отримує широкий громадський резонанс. У справах Гонгадзе та Політковської навіть начебто як були знайдені вбивці, у справі Гонгадзе виявлений навіть замовник (правда, мертвий), а по справі Політковської замовника шукають (і не факт, що знайдуть живого). І це аж ніяк не всі приклади таких от мертвих справ.



У Росії зараз вже практично забута загибель кореспондента газети «Московський комсомолец» Дмитра Холодова - а адже це була перша резонансна журналістська смерть, вибух прямо в редакції газети в самі що ні на є єльцинські часи! І доci нічого не ясно. Справа кілька разів доводилася до суду, кілька разів розвалювалася - поки про Холодова остаточно не забули.



А після загибелі Холодова його колеги вказували на причетність до справи «найкращого міністра оборони Росії» Павла Грачова - однак на кар'єру генерала це ніяк не вплинуло. Як не вплинуло на кар'єру президента Калмикії Кірсана Ілюмжинова вбивство опозиційної журналістки Лариси Юдіної людьми з його найближчого оточення. Ілюмжинов взагалі не злякався і продовжив, між іншим, не тільки Калмикією керувати, а й Міжнародною шаховою федерацією, залишаючись одним з богів спортивного світу.



Вулиці Юдіної в Елісті немає. А у Москві немає вулиці Політковської. У Києві вулиця Гонгадзе є - що не заважає новій владi будувати країну, у якій про свободу слова починають говорити іронічно. І при цьому депутати, що грають на боці влади, на всю країну розповідають, які у нас продажні журналісти, небезпечні для майбутнього України. Нібито ніяких смертей і зникнень і не було.

 

Віталій Портников, «Радіо Свобода»

 

Фото - «Радіо Свобода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY