detector.media
05.10.2010 12:18
Журналісти заявляють про цензуру на каналі «Рівне 1»

Журналісти «Рівненського агентства журналістських розслідувань» заявляють про цензуру та порушення свободи слова на каналі «Рівне 1». Про це зазначається у відкритому листі, розміщеному вчора, 4 жовтня, на інформаційному порталі «Четверта влада» на адресу директора каналу, депутата Рівненської облради Віктора Данилова.

 

Зокрема, у заяві йдеться про те, що за домовленістю між телеканалом «Рівне 1» та ІА «Рівненське агентство журналістських розслідувань», телеканал розміщує в ефірі програми телепроекту «Четверта влада», створеного за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та проекту SCOOP.  У рамках цієї співпраці в ефір вийшло вже шість програм.

 

Як зазначається у листі, після того, як агентство передало черговий випуск, в якому висвітлювались зловживання медиків, виконавчому директору телеканалу Людмилі Хомі, вона висловила заступнику редактора ІА Антоніні Торбіч таке побажання: «Не варто до виборів робити таких програм про депутатів. Про Ганну Чайку».

 

Журналісти «Рівненського агентства журналістських розслідувань» зазначають, що Ганна Чайка, головний лікар Рівненського пологового будинку №2, входить до «першої п'ятірки тієї ж політичної сили», що й директор телеканалу «Рівне 1».

 

У програмі під назвою «Гінекологічний рекет» йдеться про вимагання внесків з вагітних, які намагаються стати на облік у зв'язку з вагітністю і пологами. Зокрема, на приховану камеру записано, як Ганна Чайка говорить вагітній студентці, що безплатного нічого немає, тому треба заплатити 200-300 гривень благодійного внеску, щоб студентку поставили на облік і видали їй довідку про вагітність.

 

Як ідеться у листі, наступного дня після передачі диску з програмою «Гінекологічний рекет» на телеканал «Рівне 1», у середу, 22 вересня, Ганна Чайка, зателефонувала журналістці програми «Четверта влада» Антоніні Торбіч, щоби висловити своє обурення та пригрозити судовим позовом: «Але ж програма ще не демонструвалася в ефірі! Пані Чайка бачила розслідування - вона згадувала прізвища журналістів, зазначені в титрах, та запитувала, хто дав дозвіл знімати її прихованою камерою».

 

За версією журналістів «Четвертої влади», «хтось» передав головному лікарю диск з програмою, яка мала вийти в ефір в понеділок 27 вересня. Копії програми були у самого Агентства, у медіа-юриста та у виконавчого директора телеканалу «Рівне 1» Людмили Хоми.

 

«Надання до публікації готового журналістського матеріалу третім особам, а тим паче фігурантам матеріалу, не лише суперечить журналістській етиці та редакційній політиці телеканалу, а й ставить під загрозу безпеку журналістів, адже інформація становить певну загрозу для журналіста, допоки вона не оприлюднена. Керівництво Агентства не має сумнівів, що програма «Гінекологічний рекет» потрапила до Ганни Чайки саме з "Рівне 1"», - йдеться у заяві ІА «Рівненського агентства журналістських розслідувань».


 

Також у листі журналістів зазначається, що у понеділок 27 вересня це розслідування таки вийшло в ефір, «однак повтору, запланованого на неділю 3 жовтня о 10.00, ми в ефірі не побачили».

 

У зв'язку зі «створенням загрози для журналістів агентства», працівники ІА  просять Віктора Данилова провести службове розслідування щодо факту передачі програми розслідування пані Чайці та гарантувати, що подібні інциденти в подальшому не матимуть місця: «Якщо телеканал "Рівне 1" відмовляється надалі демонструвати в ефірі розслідування агентства через цензуру чи тиск органів державної влади, просимо Вас (Віктора Данилова - ред.) повідомити про це офіційним листом».

 

Під листом підписалися журналісти ІА «Рівненське агентство журналістських розслідувань» Володимир Торбіч, Антоніна Торбіч, Катерина Іванова, Тетяна Закордонець.

 

 

 

 

 

 

У коментарях ТК, директор «Рівне 1» Віктор Данилов розповів, що до нього колись звернулося подружжя Торбічів з тим, щоб він допоміг у реалізації гранту «Відродження» на забезпечення трансляції фільмів журналістських розслідувань: «Підтримуючи все життя отакі проекти, я погодився з цим. Відповідно там полетіли трохи терміни, змінилися умови, але всі фільми, які було надано до ефіру, виходили чітко за графіком, якщо вони не виходили, то тільки через те, що агентство не встигало їх по дедлайну здати. Цей випуск також стояв в програмі, він хвилина в хвилину вийшов».

 

На запитання, чи існує на каналі цензура та порушення свободи слова, Віктор Данилов відповів: «Ні, взагалі немає предмету для мого коментаря. Я 20 років товчуся в медіабізнесі і, на чому стоїмо, - це на сторожі свободи слова. Маючи можливість одним дзвінком прибрати програму з ефіру, я на це не пішов».

 

«Цензури немає, є емоції, яких завжди багато перед виборами», - коментує Віктор Данилов.

 

Також зазначимо, в офіційному листі від прес-служби каналу «Рівне 1» йдеться про те, що телеканал не відмовляється від співпраці з «Рівненським агентством журналістських розслідувань».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY